Обезбијеђен новац за први вјетропарк

Жељка Домазет
Обезбијеђен новац за први вјетропарк

Сарајево - Уговор вриједан 60 милиона евра потписан је јуче у Сарајеву, чиме је обезбијеђен новац за финансирање изградње вјетропарка "Хргуд" на подручју општине Берковићи, за који је инвеститор "Електропривреда РС".

Потпис на уговор ставили су министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и директор Њемачке развојне банке (КфЊ) Матијас Шмит-Розен. Беванда је рекао да ће кредит за изградњу вјетропарка "Хргуд" бити пребачен на РС и да је рок отплате 15 година уз трогодишњи грејс период.

- Пројектом ће руководити "Електропривреда РС". Изградњом вјетропарка "Хргуд" РС ће добити први енергетски објекат овог типа који ће производити енергију из обновљивих извора. Надам се да ће пројекат бити реализован у наредне четири године, како је предвиђено планом и да ће заживјети овакви видови производње електричне енергије јер за то у БиХ постоје велики потенцијали - рекао је Беванда.

Шмит-Розен је казао да је вјетропарк "Хргуд" први такав пројекат који ће бити реализован у РС.

- Ово је трећи пројекат изградње вјетропарка у којем учествујемо. КфЊ је финансирао и пројекат вјетропарка "Месиховина", који ће бити потпуно оперативан наредне године. Ово је добар примјер како глобални договори резултирају конкретним пројектима - истакао је Шмит-Розен.

Уговор о концесији за вјетропарк "Хргуд" потписан је са "Електропривредом РС" 28. септембра 2015. године. Инсталисана снага вјетропарка је 48 мегавата, планирана годишња производња око 126 гигават часова електричне енергије, а процијењена вриједност инвестиције износи 125,73 милиона КМ.

Народна скупштина РС усвојила је одлуку о кредитном задужењу за овај пројекат 15. децембра 2016. године, чиме су испуњени услови за потписивање уговора о кредиту.

Припреме за градњу

У склопу припрема за изградњу вјетропарка "Хргуд" у протеклом периоду је обављено додатно истраживање вјетропотенцијала и идентификација земљишта на којем ће бити саграђен. У даљем поступку путем тендера биће изабран консултант који ће радити студију утицаја на животну средину, пројектну документацију и вршити надзор над изградњом вјетроелектране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана