Obavještenje poslodavcima i radnicima o novom obračunu plata

Agencije
Obavještenje poslodavcima i radnicima o novom obračunu plata

Banjaluka - Ministarstvo finansija Republike Srpske uputilo je obavještenje poslodavcima i radnicima u Republici Srpskoj o izmjenama radnog i poreskog zakonodavstva čiji je cilj povećanje plate svim zaposlenim u privatnom i javnom sektoru što je ostvareno promjenom načina ugovaranja plata između poslodavca i zaposlenog i povećanjem osnovnog ličnog odbitka.

Rezultat toga je povećanje plata svim zaposlenim, iznos bruto plate ostaje na istom nivou, poslodavac ima isti trošak, a radnik prima veću platu. Troškove povećanja plata svih zaposlenih u Srpskoj snosi budžet Republike Srpske i budžeti lokalnih zajednica, koji se odriču dijela poreza na dohodak u korist radnika. 

Svi dokumenti kojima se pojašnjava i propisuje novi obračun plata dostupni su na internet stranici Ministarstva finansija na linku http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mf/Servisi/Poslovanje/nop/Pages/default.aspx, kao i na internet stranici Poreske uprave, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske. 

Poslodavcima i radnicima na uvid je data izmjena zakonodavstva s ciljem povećanja plata u Republici Srpskoj, model za preračun plate i koeficijenata, promjene u podnošenju mjesečne prijave 1002 i PD 3100, primjeri obračuna plata, kao i zakoni i pravilnici koji regulišu ovu oblast. 

U dokumentima se navodi da je u Zakonu o radu izmijenjen pojam plate, pri čemu plata podrazumijeva platu prije oporezivanja, a bruto plata je plata uvećana za doprinose. 

Izmijenjena je odredba člana 123 na način da je propisano da je u svim elementima plate sadržan porez, te da poslodavac sa radnikom mora ugovoriti ili platu ili bruto platu, ali da neće biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu. 

Izmjenama Zakona o radu utvrđena je prelazna odredba za izmjenu svih podzakonskih akata koji sadrže utvrđene iznose plate, definisan pojam plate, te utvrđene koeficijente i osnovicu za određivanje plate. 

Mjere poreske politike u domenu poreza na dohodak moraju djelovati na fizička lica kao obveznike tog poreza, a ne na isplatioce dohotka kao što je to bio slučaj do sada u Republici Srpskoj, ističe se u dokumentima. 

Najveći problem u provođenju ovih mjera mogu biti neodgovorni poslodavci koji mogu pokušati da zloupotrijebe ovu mjeru i da sredstva zadrže za sebe umjesto za povećanje plata zaposlenih, što se, kako je navedeno, može spriječiti strogom zakonskom regulativom, a koja predviđa sankcije za pokušaj zloupotrebe i inspekcijskim nadzorom. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 4. jula set zakona, a rezultat njihovih izmjena i dopuna biće povećanje plata svim zaposlenim u Republici Srpskoj. 

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana