Obaveze Željeznicama RS pretekle tekuću imovinu za 179 miliona KM

M. Mi.
Obaveze Željeznicama RS pretekle tekuću imovinu za 179 miliona KM

Banjaluka - Kratkoročne obaveze "Željeznica RS" (ŽRS) premašuju vrijednost tekuće imovine za 179,06 miliona maraka, navedeno je u izvještaju nezavisne revizorske kuće "Grant Thornton", koja je ovom preduzeću za finansijske izvještaje za 2016. godinu dala mišljenje sa rezervom.

Revizori su podsjetili i da preduzeće konstantno posluje sa gubicima i da se zbog toga susreću sa problemom likvidnosti.

- Veliki iznos kratkoročnih obaveza ukazuje i na postojanje neizvjesnosti da će preduzeće nastaviti da izmiruje obaveze i da posluje po načelu stalnosti - navedeno je u revizorskom izvještaju, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi.

Revizori su ukazali i da su na kraju prošle godine protiv ŽRS vođena čak 334 sudska spora u vrijednosti od 26,38 miliona KM.

- Najviše sporova i to 235 odnosi se na tužbe radnika, koji od preduzeća traže 10,29 miliona KM, dok je vrijednost 77 privrednih sporova 15,9 miliona. Ostali sudski procesi odnose se na stambene sporove. Uprava smatra da ove tužbe neće prouzrokovati veću materijalnu štetu po preduzeće - naveli su revizori.

"Željeznice RS" prošlu godinu završile su sa gubitkom od 29,94 miliona maraka, dok je godinu ranije taj minus bio veći i iznosio 34,19 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana