Обавезе Жељезницама РС претекле текућу имовину за 179 милиона КМ

М. Ми.
Обавезе Жељезницама РС претекле текућу имовину за 179 милиона КМ

Бањалука - Краткорочне обавезе "Жељезница РС" (ЖРС) премашују вриједност текуће имовине за 179,06 милиона марака, наведено је у извјештају независне ревизорске куће "Грант Тхорнтон", која је овом предузећу за финансијске извјештаје за 2016. годину дала мишљење са резервом.

Ревизори су подсјетили и да предузеће константно послује са губицима и да се због тога сусрећу са проблемом ликвидности.

- Велики износ краткорочних обавеза указује и на постојање неизвјесности да ће предузеће наставити да измирује обавезе и да послује по начелу сталности - наведено је у ревизорском извјештају, који је објављен на Бањалучкој берзи.

Ревизори су указали и да су на крају прошле године против ЖРС вођена чак 334 судска спора у вриједности од 26,38 милиона КМ.

- Највише спорова и то 235 односи се на тужбе радника, који од предузећа траже 10,29 милиона КМ, док је вриједност 77 привредних спорова 15,9 милиона. Остали судски процеси односе се на стамбене спорове. Управа сматра да ове тужбе неће проузроковати већу материјалну штету по предузеће - навели су ревизори.

"Жељезнице РС" прошлу годину завршиле су са губитком од 29,94 милиона марака, док је годину раније тај минус био већи и износио 34,19 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана