OPREZ: Poledica i snijeg na kolovozima

  OPREZ: Poledica i snijeg na kolovozima 01.03.2018 08:30 | Srna

Banjaluka - Svi magistralni putevi u Republici Srpskoj su prohodni, dok je na regionalnom putu Ulog-Klanci preko prevoja Morine saobraćaj obustavljen zbog jakog vjetra koji stvara smetove.

Posebnu pažnju vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću na dionice u višim predjelima i preko planinskih prevoja zbog poledice i mjestimično ugaženog snijega na kolovozu.


Iz AMS izdvajaju pravce Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mliništa, Trnovo-Foča preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Banjaluka-Kneževo-Turbe, Banjaluka-Čađavica preko Manjače i Kotor Varoš-Teslić preko Borja.

Zbog izrazito niske temperature poledice ima i u nižim predjelima, naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Ekipe putnih službi čiste i posipaju sve kritične dionice, navode iz AMS Republike Srpske.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini.

Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena signalizacija.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac".

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe.

Jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do.

Saobraćaj se odvija jednosmjerno preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.


Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj na magistralnom putu Ripač-Vrtoče, a za vozila teža od 3,5 tone na regionalnom putu Mihalji-Blidinje.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje su kolovozi zasniježeni, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

U slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prelazima Kostajnica, Izačić i Velika Kladuša. /kraj/ab

Hladno, popodne snijeg

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH / danas se očekuje pretežno oblačno i hladno vrijeme, uz nove padavine koje će do večeri zahvatiti većinu krajeva.
Poslije veoma hladnog jutra sa jakim mrazom, tokom dana očekuju se sunčani periodi uz postepeni porast temperature i naoblačenje sa zapada i juga, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Popodne će na jugu najprije padati snijeg i postepeno će preći u kišu, dok će na zapadu padati snijeg koji će se širiti prema istoku i do večeri zahvatiti sve krajeve.

Vjetar slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od minus pet do jedan stepen, na jugu do pet stepeni Celzijusovih.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica