ОПРЕЗ: Поледица и снијег на коловозима

Срна
ОПРЕЗ: Поледица и снијег на коловозима

Бањалука - Сви магистрални путеви у Републици Српској су проходни, док је на регионалном путу Улог-Кланци преко превоја Морине саобраћај обустављен због јаког вјетра који ствара сметове.

Посебну пажњу возачима из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске скрећу на дионице у вишим предјелима и преко планинских превоја због поледице и мјестимично угаженог снијега на коловозу.


Из АМС издвајају правце Мркоњић Град-Гламоч преко превоја Млиништа, Трново-Фоча преко превоја Рогој, Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, Сарајево-Соколац преко Романије, Хан Пијесак-Власеница преко превоја Хан Поглед, Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Чађавица преко Мањаче и Котор Варош-Теслић преко Борја.

Због изразито ниске температуре поледице има и у нижим предјелима, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

Екипе путних служби чисте и посипају све критичне дионице, наводе из АМС Републике Српске.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

На дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена сигнализација.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена сигнализација.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

Због активираних клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, на дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.


Због неповољних временских услова, за теретна возила са приколицом и шлепере забрањен је саобраћај на магистралном путу Рипач-Врточе, а за возила тежа од 3,5 тоне на регионалном путу Михаљи-Блидиње.

На снази су зимски услови за вожњу, па у складу с тим долази до забране саобраћаја прикључним возилима на планинским превојима гдје су коловози заснијежени, до стварања услова за сигурно саобраћање.

У случају потребе, аутобуси и теретна возила морају имати ланце на погонским точковима на планинским превојима.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо саобраћај је у десној цијеви тунела Игман, као и на мјесту радова, преусмјерен из возне у претицајну траку.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској забрањен је саобраћај за камионе с приколицом и тегљаче с полуприколицом на граничним прелазима Костајница, Изачић и Велика Кладуша. /крај/аб

Хладно, поподне снијег

У Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ / данас се очекује претежно облачно и хладно вријеме, уз нове падавине које ће до вечери захватити већину крајева.
Послије веома хладног јутра са јаким мразом, током дана очекују се сунчани периоди уз постепени пораст температуре и наоблачење са запада и југа, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Поподне ће на југу најприје падати снијег и постепено ће прећи у кишу, док ће на западу падати снијег који ће се ширити према истоку и до вечери захватити све крајеве.

Вјетар слаб до умјерен, источни и сјевероисточни.

Највиша дневна температура ваздуха од минус пет до један степен, на југу до пет степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана