Nuklearni otpad ne smije stići u dvorište BiH

Željka Domazet
Nuklearni otpad ne smije stići u dvorište BiH

Sarajevo - BiH treba da iskoristi sve pravne i zakonske mogućnosti da spriječi Hrvatsku u njenoj namjeri da na području Trgovske gore u blizini granice sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Poručili su to ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić i ekologije i turizma FBiH Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević, koji su se u petak na ministarskoj konferenciji u Sarajevu dogovarali o koracima koji će biti preduzeti u vezi sa ovim problemom.

- BiH će zauzeti stav o tom pitanju i tražiti da budu održane najmanje dvije javne rasprave u BiH. Moguće je i formiranje uže stručne radne grupe s ciljem što kvalitetnijeg odgovora BiH na namjere iz Hrvatske - rekao je Šarović.

Na pitanje šta će BiH preduzeti u slučaju da Hrvatska istraje u svojoj namjeri, Šarović je kazao da BiH još nije pripremila sva akta za takvu opciju i da će pratiti kako će se situacija odvijati.

- Nadam se da ćemo biti potpuno spremni i iskoristićemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Obavijestićemo Evropsku komisiju i sve učesnike u projektu. Postoji potpuno jedinstvo u BiH o ovom pitanju i vjerujem da će se glas BiH čuti, da će biti snažan i da će uticati na buduća događanja u vezi sa izgradnjom odlagališta - poručio je Šarović.

Golićeva kaže da je nezapamćeno u svjetskoj praksi da neka država svoj nuklearni otpad deponuje na granici sa susjednom državom kao što to namjerava Hrvatska.

- To je posebno zabrinjavajuće ako se zna da se planirana lokacija nalazi na veoma vodopropusnom zemljištu, što predstavlja direktnu opasnost za vodotoke u slivu rijeke Une i njenih pritoka, a samim tim i za ljude i njihovo zdravlje - rekla je Golićeva.

Ukazala je na činjenicu da se u Hrvatskoj već vode javne rasprave o tom pitanju i da je plan Zagreba da svoje vojne kasarne na granici sa BiH pretvori u skladište nuklearnog otpada, što je naišlo na veliki otpor građana sa obje strane granice. Upitala je zašto Zagreb taj otpad ne odlaže na bezbjednijim lokacijama poput Velebita i dodala da ne treba zaboraviti na obavezu Hrvatske da mora skladištiti i dio nuklearnog otpada i ostalih članica EU, a ne samo iz slovenačke nuklearne elektrane "Krško".

- Tražićemo održavanje javnih rasprava, jedne u Novom Gradu, druge u nekoj susjednoj opštini u FBiH i treće u Sarajevu - rekla je Golićeva.

Đapo je naglasila da je jedinstven stav svih da treba spriječiti izgradnju odlagališta na Trnovskoj gori.

Šta će biti odlagano

Emir Dizdarević je rekao da Hrvatska ne namjerava da odlaže samo nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", nego i takozvani institucionalni otpad industrijskog, medicinskog, naučnog i drugog porijekla.

- Planirano je da na Trgovsku goru bude deponovan najprije taj institucionalni otpad. U drugoj fazi prevezeno bi bilo i pola količine nuklearnog otpada iz nuklearke "Krško" niske i srednje radioaktivnosti. Kada se ovaj otpad deponuje u zemlju više se ne smije prenositi - istakao je Dizdarević navodeći da se u hrvatskim kasarnama trenutno nalazi otpadni vojni materijal, koji takođe sadrži određenu količinu radioaktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana