Нову породицу чека 400 дјеце

С. Ђуричић, М. Латиновић
Нову породицу чека 400 дјеце

Бањалука - Без родитељског старања у Српској одраста 400 малишана, док су центрима за социјални рад поднесена 643 захтјева за усвојење.

Топли дом и породицу лани је добило 30 дјеце, што је десет пута више него годину раније. У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да је ријеч о шест потпуних, 18 непотпуних, те шест усвојења са међународним елементом.

- Највише усвојења је засновано у Бањалуци, а центри за социјални рад Дервента, Билећа, Невесиње, Петрово, Шипово, Пале, Милићи, Источна Илиџа, Братунац, Рудо, Угљевик, Љубиње, Котор Варош, Фоча, Нови Град, Соколац, Шамац, Костајница, Гацко од 2004. до 2014. нису спроводили поступак усвојења - рекли су у Министарству.

У Центру за социјални рад у Бањалуци у просјеку годишње имају око 100 захтјева за усвајање.

- Тренутно је 104 дјеце без адекватног родитељског старања, а њих 17 су подобни за усвајање - рекли су у Центру.

Социјални радник Радмила Гашић из Бањалуке каже да мало малишана задовољава услове које захтијевају они који желе да усвоје дијете.

- Свако од потенцијалних усвојилаца тражи здраво дијете и то најчешће бебу. Од њих очекујемо да покажу пажњу, њежност и посвећеност, јер дијете треба да се осјећа важним - додаје Гашићева.

На евиденцији Центра за социјални рад Приједор је 51 дијете без родитељског старања, а током прошле године усвојено је двоје малишана. Центар за социјални рад Добој биљежи 25 малишана без родитељског старања, од чега је 11 дјеце смјештено у установе, а њих 14 се налази у хранитељским и сродничким породицама.

- Тренутно имамо 78 захтјева за усвајање, а период чекања зависи од потреба за усвајањем и неријетко траје годинама. Лани ниједно дијете није усвојено - рекао је социјални радник у добојском Центру Далибор Гостић.      

У Центру за социјални рад Бијељина евидентирано је 45 дјеце без родитељског старања, а у претходне двије године нико од ових малишана није добио нову породицу.

- За усвојење је лани поднесено 10 нових захтјева, од којих су два обновљена, а само је једном удовољено у току ове године - рекла је стручни сарадник за старатељство Даринка Мићић. 

Министар породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић сматра да све институције дјеци без родитељског старања треба да пруже заштиту.

- Сада је у Дому "Рада Врањешевић" стотину дјеце, за 20 више него раније и то углавном беба. Иако се сви у Дому веома посвећени, за ту дјецу је далеко боље да одрастају у породицама - додаје Давидовићева.

Породични закон

Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац каже да постојећи Породични закон има доста мањкавости.

- Према постојећем закону, потпуно може бити усвојено само дијете до пет година, на шта је 2012. препорукама указао и УН Комитет за права дјетета. Доње старосне границе уопште нема, тако да имамо усвојену дјецу са 40 дана или одмах по рођењу, што није добро - истиче Граховчева.

Стратегија унапређења социјалне заштите дјетета без родитељског старања 2015-2020. предвиђа измјене Породичног закона и успостављање регистра потенцијалних усвојилаца, а рок за то је 2016. година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана