Novogodišnja čarolija obasjala roditeljsku kuću

Milijana Latinović
Novogodišnja čarolija obasjala roditeljsku kuću

Banjaluka - Kreativna radionica "Tvoje ruke zvuče poznato" okupila je juče u "roditeljskoj kući" novinare, urednike, glumce, pjevače i druge javne ličnosti iz Banjaluke, koji su praveći ukrase za novogodišnju jelku uljepšali predstojeće praznike mališanima koji se liječe od malignih bolesti i kojima je ova kuća drugi dom.

Prisjetivši se svog djetinjstva, ljubav i toplinu unijeli su i u prostorije u kojima trenutno boravi četvoro mališana, koji, zajedno sa svojim roditeljima biju najveću životnu bitku, onu za ozdravljenje.

Voditelj radionice iz kreativnog studija "Mašta" Nataša Vuksan od prvog dana otvaranja "roditeljske kuće" radionicama uveseljava njene stanare.

Dan u sedmici kada dolazi njihova drugarica Nataša, kako je stanari zovu, praznik je, kako za mala hrabra srca tako i za njihove roditelje, koji uz kreativne radionice na trenutak zaborave sve nedaće s kojima se bore.

- Sama spoznaja dijagnoze djeluje zastrašujuće i roditelji i djeca prolaze tada kroz težak period, a ovo je način da bar na trenutak zaborave surovu realnost. Učesnici današnje radionice su umjetnici, svako u svome poslu, pa ne sumnjam da će jelka koju ukrasimo uljepšati prostorije "roditeljske kuće" - istakla je Vuksanova.

Pop pjevačica Vanja Mišić je rekla da se oboljelih mališana treba sjetiti svih 365 dana u godini, a ne samo prazničnim danima.

- Sigurna sam da će im ovo što danas radimo izmamiti osmijehe na mala lijepa lica - rekla je Mišićeva.

Pozivu Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" rado se odazvao i glumac Narodnog pozorišta RS Željko Erkić.

- Ovo je humano djelo i svi treba da podržimo ove mališane onoliko koliko možemo. Ne znam koliko smo vješti u dekupažu, ali nadam se da ćemo uspjeti ovoj djeci predstojeće praznike učiniti radosnijim - kazao je Erkić.

Kreativna radionica "Tvoje ruke zvuče poznato" predstavlja završetak projekta "Psihosocijalna podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima kroz rad", koji je sufinansirao grad Banjaluka.

- Grad je podržao projekat koji se realizuje u "roditeljskoj kući" i na taj način okupio ljude iz javnog i kulturnog života koji žele na ovakav način da ukažu na značaj pomoći društva oboljeloj djeci - istakla je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka Natalija Trivić.

Upravnica "roditeljske kuće" Katica Kerkez zahvalila je svima koji su se odazvali realizaciji ovog projekta i pomogli na bilo koji način.

- Cilj radionice je da se kroz zabavni rad, ukrašavanje drvenih kuglica za jelku širi svijest o postojanju "roditeljske kuće" i mogućnosti pomoći na različite načine - rekla je Kerkezova i dodala da su učesnici radionice donijeli mališanima i brojne poklone.

Projekat

Katica Kerkez je kazala da su u okviru projekta nabavili i traku za hodanje, sobni bicikl i stoni fudbal, te da su održane i radionice pletenja i heklanja da bi majkama bile skrenute misli sa turobnih dana.

Podsjetila je da se "roditeljska kuća" i dalje finansira od donacija, te da je godišnje za njeno funkcionisanje potrebno oko 57.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana