Novinari ugroženi ekonomski i bezbjednosno

S. Đ.
Novinari ugroženi ekonomski i bezbjednosno

Banjaluka - Primanja novinara u Srpskoj su ispod prosječne plate i potrebno je jedinstvo zaposlenih u medijima kako bi njihovi problemi bili sistemski riješeni, poručili su juče predstavnici Sindikata medija i grafičara RS.

Predsjednik ovog sindikata Nikola Šobot rekao je da je prosječna plata radnika iz sindikalnih organizacija koje su njihovi članovi 750 KM.

- Pozivam poslodavce da pokušaju u budžetima za narednu godinu uračunati sredstva da bi zaposlenima obezbijedili prosječne plate ili veće - kaže Šobot.

Potpredsjednica ovog sindikata Andrijana Pisarević upozorila je da su novinari bezbjednosno i ekonomski ugroženi. Rad Sindikata medija podržala je i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja je istakla da je slobodan samo ekonomski nezavisan novinar.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić podsjetio je na obećanje Vlade RS nakon pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića da će u Krivični zakonik uvesti odredbu da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice. Vukelić je naglasio da još nije otkriveno ko su nalogodavci tog napada. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je juče od Vrhovnog suda RS produženje pritvora Marku Čoliću (31), osumnjičenom za pokušaj ubistva Kovačevića 26. avgusta ove godine. Čoliću mjera pritvora ističe sutra, a u zatvoru je tri mjeseca. Za isto krivično djelo osumnjičen je i Nedeljko Dukić (27) iz Kneževa, za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana