Novinari jedan od temelja demokratije

Srna
Novinari jedan od temelja demokratije

Banjaluka - Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava danas, ustanovljen je s ciljem da bi bila podignuta svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

- Sloboda medija je preduslov za izgradnju demokratskog i civilizovanog društva. Protivim se svim oblicima prijetnji i pritisaka na novinare - navedeno je u čestitki člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija da su objektivni mediji korektiv svakog društva, jedan od temelja demokratije i jačanja kulture dijaloga.

- Bez slobode medija nema ni demokratije, ni zaštite ljudskih prava, ali ni napretka društva. Jasno je da demokratije nema ni ako dođe do zloupotrebe medija, što se nerijetko dešava - rekao je Čubrilović.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Borislav Bojić čestitao je Svjetski dan slobode medija i pozvao predstavnike vlasti, javne ličnosti, institucije i organizacije da učine sve da bi mediji u BiH djelovali slobodno.

- Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju - saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš čestitao je Svjetski dan slobode medija i naveo da je dužnost svih da bude poštovano pravo na slobodu izražavanja i da budu osuđene pojave kršenja ovog prava. Svjetski dan medija čestitali su predstavnici Saveza sindikata RS, te premijer FBiH Fadil Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana