Новинари један од темеља демократије

Срна
Новинари један од темеља демократије

Бањалука - Свјетски дан слободе медија, који се обиљежава данас, установљен је с циљем да би била подигнута свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

- Слобода медија је предуслов за изградњу демократског и цивилизованог друштва. Противим се свим облицима пријетњи и притисака на новинаре - наведено је у честитки члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је поводом обиљежавања Свјетског дана слободе медија да су објективни медији коректив сваког друштва, један од темеља демократије и јачања културе дијалога.

- Без слободе медија нема ни демократије, ни заштите људских права, али ни напретка друштва. Јасно је да демократије нема ни ако дође до злоупотребе медија, што се неријетко дешава - рекао је Чубриловић.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламента БиХ Борислав Бојић честитао је Свјетски дан слободе медија и позвао представнике власти, јавне личности, институције и организације да учине све да би медији у БиХ дјеловали слободно.

- Слободни и независни медији кључни су партнер у остваривању права грађана на информацију - саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Директор Фонда здравственог осигурања РС Дарко Томаш честитао је Свјетски дан слободе медија и навео да је дужност свих да буде поштовано право на слободу изражавања и да буду осуђене појаве кршења овог права. Свјетски дан медија честитали су представници Савеза синдиката РС, те премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана