Novim metodom deminiranja čiste Koprivnu

S. Ta.
Novim metodom deminiranja čiste Koprivnu

Oštra Luka - Više od 30 deminera i dva psa tragača obučena za te zadatke demonstrirali su juče u Koprivni kod Oštre Luke novi metod deminiranja koji do sada nije korišćen u BiH.

“Oslobađanje tla” naziv je deminerskog metoda koji su prvi put upotrijebili pripadnici Civilne zaštite RS, a za lokalitet na kojem su radili kažu da je veoma opasan i pun minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz prethodnog rata. Pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos izjavio je da je riječ o minskom polju Armije BiH.

- Teško je doći do informacija o miniranosti. Koristimo priliku da preko deminerskih veza dođemo do informatora. Našli smo tri mine i pet naznaka miniranosti - izjavio je Kos. U proces deminiranja po novom metodu uključeni su i psi tragači. Zahvaljujući njima posao ide dosta brže i lakše, tvrde demineri.

Na pomenutom lokalitetu skoro tri kilometra kvadratna su pod minsko-eksplozivnim sredstvima, a do sada je deminirano oko 300 metara kvadratnih.

- Naši demineri su spremni i obučeni. Demineri Republike Srpske su i spasioci, jer su obučeni i kada je u pitanju zaštita i spasavanje na vodi i pod vodom - istakao je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Mile Međed i uputio apel stanovnicima Koprivne da budu maksimalno oprezni na šumskim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana