Novi zakon o radu neće zaustaviti opstrukcije

Željka Kokot
Novi zakon o radu neće zaustaviti opstrukcije

Banjaluka - Nacrt novog zakona o radu biće upućen u proceduru čak i ako neki od socijalnih partnera budu opstruisali njegovo donošenje, izjavio je u petak ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

On je istakao da bi taj zakon trebalo da bude usvojen do kraja godine u Narodnoj skupštini RS. Novi zakon o radu trebalo je da bude glavna tema na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, ali ona u petak nije održana zbog nedolaska predstavnika Saveza sindikata RS.

- Nema mjesta za spekulacije o urušavanju nečijih prava. Prava radnika će biti favorizovana, a u ugovoru o radu ostaju kategorije “rad na određeno” i “rad na neodređeno vrijeme”. Novi zakon o radu će podržati radnike koji predano izvršavaju obaveze, dok će neradnici biti sankcionisani u skladu sa zakonskom procedurom. Suština je da će rad biti odvojen od nerada - rekao je Savanović i istakao da Vlada želi usaglasiti novi nacrt zakona o radu sa socijalnim partnerima koje će pokušati okupiti zbog ozbiljnosti koju navedeni dokument zahtijeva.

Još od prošle godine na stolu je radna verzija nacrta zakona o radu koji je, prema programu rada parlamenta RS za ovu godinu, trebao ići u proceduru u maju. Zbog dijametralno suprotnih stavova poslodavaca i sindikata taj rok će biti probijen.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta i Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić očekuje da će Vlada sačiniti novu radnu verziju nacrta zakona o radu te da će nakon toga socijalni partneri razgovarati o prijedlozima i izmjenama.

- Nacrtom zakona o radu predviđeno je da minimalan broj dana godišnjeg odmora bude povećan sa 18 na 20 dana, što nije na štetu radnika. Unija udruženja poslodavaca RS nikada nije zahtijevala uvođenje rada na određeno vrijeme i brisanje rada na neodređeno vrijeme. Ako neko ne želi da učestvuje u ovim razgovorima, mi ne možemo zaustaviti život. Bojkot sjednice predstavlja urušavanje kompletnog sistema koji funkcioniše - kazao je Škrebić navodeći da je na zahtjev Saveza sindikata sjednicu prvobitno zakazao za 28. april i na njihov novi zahtjev je pomjerio za petak.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da nije došla na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta zbog zakasnjelog poziva i materijala.

- Poziv i materijali moraju biti dostavljeni sedam dana prije održavanja sjednice. Za sjednicu zakazanu za 24. poziv sam primila 20. aprila. Ovo je više spektakl onih koji su došli, a ne ozbiljan rad - kaže Mišićeva i dodaje da je molila da se sjednica održi poslije 1. maja jer iz opravdanih razloga nije mogla da joj prisustvuje u petak.

Komentarišući radnu verziju nacrta zakona o radu Mišićeva kaže da samo budala može povjerovati da će zakon koji traži Međunarodni monetarni fond i Unija udruženja poslodavaca RS biti u korist radnika. Odgovarajući na pitanje kako Savez sindikata planira obilježiti 1. maj s obzirom na to da se pominje mogućnost protesta, ona je rekla: “Vidjećemo se 1. maja”.

Okupljanje

Ranka Mišić je rekla da sindikat nije ni znao da Vlada priprema nacrt zakona o javnom okupljanju i da je tražila od ministra unutrašnjih poslova da je upozna sa tim dokumentom.

- Novina je da se zabranjuje bilo kakvo javno okupljanje u blizini graničnih prelaza. Do sada smo mogli protestovati ispred Vlade 50 metara od ulaza, a u ovom nacrtu to više nije moguće. Trasu protestne šetnje sada određuje organizator protesta, a u predloženom nacrtu to radi nadležni organ MUP-a - rekla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana