Нови закон о раду неће зауставити опструкције

Жељка Кокот
Нови закон о раду неће зауставити опструкције

Бањалука - Нацрт новог закона о раду биће упућен у процедуру чак и ако неки од социјалних партнера буду опструисали његово доношење, изјавио је у петак министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Он је истакао да би тај закон требало да буде усвојен до краја године у Народној скупштини РС. Нови закон о раду требало је да буде главна тема на сједници Економско-социјалног савјета РС, али она у петак није одржана због недоласка представника Савеза синдиката РС.

- Нема мјеста за спекулације о урушавању нечијих права. Права радника ће бити фаворизована, а у уговору о раду остају категорије “рад на одређено” и “рад на неодређено вријеме”. Нови закон о раду ће подржати раднике који предано извршавају обавезе, док ће нерадници бити санкционисани у складу са законском процедуром. Суштина је да ће рад бити одвојен од нерада - рекао је Савановић и истакао да Влада жели усагласити нови нацрт закона о раду са социјалним партнерима које ће покушати окупити због озбиљности коју наведени документ захтијева.

Још од прошле године на столу је радна верзија нацрта закона о раду који је, према програму рада парламента РС за ову годину, требао ићи у процедуру у мају. Због дијаметрално супротних ставова послодаваца и синдиката тај рок ће бити пробијен.

Предсједник Економско-социјалног савјета и Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић очекује да ће Влада сачинити нову радну верзију нацрта закона о раду те да ће након тога социјални партнери разговарати о приједлозима и измјенама.

- Нацртом закона о раду предвиђено је да минималан број дана годишњег одмора буде повећан са 18 на 20 дана, што није на штету радника. Унија удружења послодаваца РС никада није захтијевала увођење рада на одређено вријеме и брисање рада на неодређено вријеме. Ако неко не жели да учествује у овим разговорима, ми не можемо зауставити живот. Бојкот сједнице представља урушавање комплетног система који функционише - казао је Шкребић наводећи да је на захтјев Савеза синдиката сједницу првобитно заказао за 28. април и на њихов нови захтјев је помјерио за петак.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је да није дошла на сједницу Економско-социјалног савјета због закасњелог позива и материјала.

- Позив и материјали морају бити достављени седам дана прије одржавања сједнице. За сједницу заказану за 24. позив сам примила 20. априла. Ово је више спектакл оних који су дошли, а не озбиљан рад - каже Мишићева и додаје да је молила да се сједница одржи послије 1. маја јер из оправданих разлога није могла да јој присуствује у петак.

Коментаришући радну верзију нацрта закона о раду Мишићева каже да само будала може повјеровати да ће закон који тражи Међународни монетарни фонд и Унија удружења послодаваца РС бити у корист радника. Одговарајући на питање како Савез синдиката планира обиљежити 1. мај с обзиром на то да се помиње могућност протеста, она је рекла: “Видјећемо се 1. маја”.

Окупљање

Ранка Мишић је рекла да синдикат није ни знао да Влада припрема нацрт закона о јавном окупљању и да је тражила од министра унутрашњих послова да је упозна са тим документом.

- Новина је да се забрањује било какво јавно окупљање у близини граничних прелаза. До сада смо могли протестовати испред Владе 50 метара од улаза, а у овом нацрту то више није могуће. Трасу протестне шетње сада одређује организатор протеста, а у предложеном нацрту то ради надлежни орган МУП-а - рекла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана