Нови рок за уклањање наплатних кућица у Гламочанима

capital.ba
Нови рок за уклањање наплатних кућица у Гламочанима

Бањалука – Уклањање наплатних кућица у Гламочанима, за које су порески обвезници у РС 2013. године издвојили 2,1 милион КМ, још је под знаком питања, јер је по други пут продужен рок за доставу најповољнијих понуда. Свакако, непромијењена је остала цијена од 1,5 милион КМ колико ће „Путеви РС" платити само да се уклони ова промашена и срамотна инвестиција бивше управе.

Нови датум за понуђаче је 29. новембар, а ставка у тендеру је промијењена због упита фирми које су заинтересоване за пријаву.

Директор „Путева РС" Ненад Нешић за Capital је данас казао да ће тог дана и дефинитивно бити отворене све понуде, након чега слиједи десетодневни рок за жалбе.

„Ако не буде жалби, можемо одмах да закључимо уговор са најповољнијим понуђачем. Такође, и радови одмах могу да почну уколико то дозволе временски услови", казао је Нешић.

Иначе, за уклањање наплатних кућица на магистралном путу Бањалука – Клашнице, првобитно је било планирано 750.000 КМ. Међутим, вриједност ових радова „Путеви РС" су удвостручили.

„Добили смо ревидирани пројекат за уклањање наплатних кућица на основу којег је закључено да ће за овај посао бити потребно дупло више новца", тврдио је у октобру Нешић, додајући да ће тај посао финансирати из властитих средстава.

Нешић је, међутим, данас одбио да појасни зашто је за, наизглед, једноставан посао уклањања кућица потребно издвојити чак 1,5 милиона КМ.

Постављање и уклањање беспотребних кућица грађане РС тако ће укупно коштати 3,65 милиона марака. Ова цифра посебно боли ако се у обзир узме то да никада нису биле у функцији, а често су биле узрок саобраћајних несрећа.

Наплатне кућице постављене су у вријеме док је на челу "Путева РС" био Недељко Кнежевић. Проблем је настао када су надлежни увидјели да су постављене на магистралном путу Бањалука – Клашнице, а не на аутопуту.

Министарство саобраћаја и веза РС, како је раније речено, никада није дало сагласност за постављање кућица на тој локацији, јер путарину није могуће наплаћивати на магистралном путу. Међутим, у "Путевима" су негирали те тврдње, истичући да су поступали на основу налога Министарства саобраћаја и веза и Владе РС.

Овај случај био је и под истрагом МУП-а које је надлежном тужилаштву поднијело извјештај о почињеном кривичном дјелу некадашњих челника "Путева РС" Недељка Кнежевића, Младена Лазендића, Слободана Удовчића и Мирослава Јанковића. Они су завршили на саслушању у Окружном тужилаштву у Бањалуци, након чега је истрага обустављена, уз званично образложења да „није било кривичног дјела".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана