Нови прописи доносе боље сутра за камионџије

nezavisne.com
Нови прописи доносе боље сутра за камионџије

Бањалука, Љубљана - Посао возача камиона изузетно је тежак и крајње је вријеме да ЕУ коначно усвоји правила по којима би нам колико-толико ублажили напоре с којима се свакодневно сусрећемо за воланом и мимо њега, истиче Славен Николић (28) из Теслића, запослен у једној словеначкој шпедитерској фирми.

Министри саобраћаја ЕУ изгласали су прописе који предвиђају више одмора и боље услове рада за возаче камиона, па би, на примјер, требало да буде забрањено да они своју “велику” паузу преко викенда проводе у возилу, већ, ако се затекну на путу, онда им треба платити преноћиште у хотелу.

То се не односи на понеко ноћење у одмаралишту, али смисао правила и јесте да се возачи најкасније након четири седмице пута по Европи морају вратити у завичај на одмор, што је радницима из ове бранше улило трачак наде.

“Дај боже да то буде усвојено. Било би то и више него добро за људе који се баве овим тешким и одговорним послом. Ми возимо и до 10 сати дневно, а имамо и до 15 сати цјелокупног рада по дану, што није нимало лако. Сматрам да је крајње вријеме да нам се омогући рад достојан човјека”, истиче Николић за “Независне”.

Хоће ли он и његове колеге коначно дочекати да им жеље буду испуњене биће познато у наредном периоду. О овим новим прописима треба још постићи договор с Европским парламентом.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, који има шпедитерску фирму и у Словенији, такође поздравља нове олакшице које су на помолу у ЕУ.

“Некад се говорило да је рударски посао хљеб са седам кора, а сада се то слободно може рећи и за ово занимање. Ријеч је о страшно тешком, напорном и стресном послу. Сигуран сам да ће заживјети прописи који доносе више одмора и боље услове рада за возаче камиона”, каже Грбић за “Независне”.

Додатна правила односе се и на такозвану каботажу (када нека компанија читаву услугу превоза обавља у некој другој земљи), а по новим плановима ће возачи у том случају морати да добију пет дана слободно између двије вожње како би стигли да се врате кући, те се одморе неколико дана прије него што опет крену на посао.

Преговори ове седмице међу министрима саобраћаја Европске уније су потрајали пуних 14 сати и коначан приједлог промјена је прихваћен тијесном већином тек у ноћи између уторка и сриједе.

Није све ишло глатко јер источне земље ЕУ оптужују старе чланице да строжим прописима желе да заштите своје тржиште услуга превоза и спријече да стране фирме добију посао.

С друге стране, министри западних земаља ЕУ приговарају “новајлијама” да њихове фирме нуде услуге превоза далеко испод сваке реалне цијене, тако да у тој конкуренцији на примјер њемачки шпедитери немају шта да траже.

Ниске цијене шпедиције у неким европским државама ломе се управо преко леђа возача. Они данима сједе за воланом, стоје у километарским колонама, те заобилазе градилишта и у трци са временом страхују од полицијских контрола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана