Novi početak ili kraj za Šećeranu

Marina Čigoja
Novi početak ili kraj za Šećeranu

Banjaluka - Radnici bijeljinske "Šećerane" aktiviraće izvršne presude koje imaju ukoliko Vlada RS ne prihvati plan za revitalizaciju ovog preduzeća.

Dopunjeni plan revitalizacije "Šećerane", kojim je predviđeno da Vlada uloži novac u pokretanje proizvodnje, biće razmatran 8. septembra na vanrednoj skupštini akcionara ovog preduzeća.

Operativni plan za 2015-2016. godinu podrazumijeva da Vlada i Investiciono-razvojna banka RS izmire obaveze radnicima i povjeriocima po sudskim izvršnim presudama u iznosu od oko 12 miliona KM zbog kojih je fabrika u blokadi.

Planom je predviđeno i da IRB odobri kredit na 10 godina od 12,6 miliona KM za remont i sanaciju objekata, sa grejs periodom od dvije godine.

- Ako Vlada i IRB odluče da se u kampanju 2016. godine ide u vlastitoj režiji, potrebno je dodatno obezbijediti oko 46 miliona KM za repu, repromaterijal, plate - navodi se u planu.

Dodaje se da bi se proizvodnjom ostvario prihod od oko 58 miliona KM, čime bi fabrika ostvarila dobit od 12,5 miliona.

Član privremenog Nadzornog odbora "Šećerane" u ime manjinskih akcionara Rade Rakić kazao je da je uprava preduzeća doradila plan kako je to Vlada i tražila na prošloj Skupštini akcionara. On je dodao da radnici očekuju da Vlada kaže da li će ići u realizaciju ovog plana ili ne.

- Ako Vlada ne prihvati plan, radnici će biti primorani da preduzmu radikalne mjere, odnosno krenućemo u realizaciju izvršnih presuda i tražiti da to urade i preduzeća koja takođe imaju izvršne presude za naplatu svojih dugovanja. Sve do sada smo čekali kako ne bi došlo do otuđenja imovine fabrike kako bi se namirili - rekao je Rakić. 

On je istakao da nema ni novih potencijalnih kupaca jer nije raspisan tender za prodaju "Šećerane".

Predstavnik državnog kapitala Miroslav Milovanović kazao je da ne može još ništa govoriti o tome jer čeka instrukcije od Vlade RS.

Na pitanja "Glasa Srpske" da li im je dostavljen dopunjeni plan i da li će Vlada pokrenuti proizvodnju u "Šećerani", u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli da će "nakon sjednice biti poznate naredne aktivnosti vezane za ovo preduzeće".

"Šećerana" je prošle godine prešla u vlasništvo RS nakon što je Vrhovni sud RS osudio dotadašnjeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića.

Radna mjesta

U planu revitalizacije "Šećerane" navedeno je da bi se oživljavanjem ove fabrike obezbijedilo 250 stalnih radnih mjesta, oko 300 sezonskih i siguran prihod za oko 6.000 individualnih poljoprivrednih proizvođača.

- Bio bi obezbijeđen i dodatni posao za 30 malih, srednjih i velikih preduzeća koja će snabdijevati fabriku repromaterijalima ili učestvovati u izvođenju radova - navodi se u planu.

 

 

1993. godine

"Šećerana" prestala da radi

 

2007. godine

fabrika odlazi u stečaj

 

2010. godine       

"Agrokop" preuzima većinski paket akcija i pokreće proizvodnju

 

2011. godine

uhapšen vlasnik "Agrokopa" Zoran Ćopić, pogoni u  "Šećerani" ponovo staju

 

2014. godine

Ćopić osuđen na šest godina, akcije "Šećerane" prelaze u vlasništvo RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana