Нови кодекс–нова правила у школама

РТРС
Нови кодекс–нова правила у школама

Бањалука - Републички педагошки завод припремио је нови Етички кодекс за ученике и наставнике основних школа, који би ускоро требало да усвоји Министаство просвјете и културе.

Осим правила облачења, у кодексу је прописано и правило понашања и опхођења наставника и ученика, као и однос према родитељима.


Осим доласка у чистој и уредној одјећи, ђаци не смију носити пириснге, минђуше у носу, обрви. Нису допуштени неуредни или предуги нокти, као ни упадљива шминка.

На школским ходницима неће се више моћи видјети ни кратка и изазовна одјећа.

И наставницима је одређено да на посао не могу долазити у фармеркама.

- Наставници неће смјети носити кратке панталоне, кожне панталоне, кошуље, блузе и мајице без рукава и одјећу са дубоким деколтеом, преуску и прекратку одјећу. Прописује се забрана обнаживања груди, стомака и бедара, ношења папуча и јапанки, појаснио је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Српске.

Родитељи се углавном слажу са правилима новог кодекса облачења, а један дио њих се залаже и са увођење униформи, или некадашњих кецеља у школе.

Прописано је да наставници са родитељима и ученицима треба да граде однос разумијевања, уважавања, поштовања и толеранције.

- Савјети родитеља и ученика одлучиће како ће се придржавати етичког кодекса, да ли водити рачуна о облачењу, о којем ми причамо а имамо и ницијативу неких школа да се уведу школске униформе, да ли школски мантили или кецеље, то зависи од школе. Свака школа, сваки Савјет родитеља и Савјет ученика о томе ће донијети одлуку, додао је Дамјановић.

Највећи проблем су мобилни телефони које на настави користе и ученици и наставници, кажу наши саговорници. Новим кодексом забрањује се њихова употреба на настави.

- Највише проблема нам представља мобилни телефон. Радили смо истраживање о употреби мобилних телефона и јасно су дате инструкције свакој школи на почетку школске године о кориштењу мобилног телефона, истиче Жељка Опачић, директорка Основне школе "Иво Андрић" Бањалука.

- Имамо случајева да наставници за вријеме наставе излазе из учионице и разговарају телефонски и то доводи до ремећења наставног процеса, наглашава Дамјановић.

Након усвајања кодекса, у Заводу кажу да ће спремити и правилник о санкцијама, како ученицима, тако и наставницима. Ученике и наставнике средњих школа очекује такође нови етички кодекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана