Нови инкубатори и монитори за мале хероје

Д. С.
Нови инкубатори и монитори за мале хероје

Бањалука - Влада Српске донирала је Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС пет савремених инкубатора за пријевремено рођену дјецу и пет монитора са централном јединицом за бољи мониторинг витално угрожених пацијената.

Вриједност опреме износи 233.415 КМ. Према ријечима премијерке РС Жељке Цвијановић, Влада је опредијељена да Клиника за дјечије болести буде савремено и квалитетно опремљена.

- Ово је активност која се уклапа у концепт унапређења развоја здравственог сектора, а то подразумијева да имамо адекватну опрему и кадрове и стално унапређујемо систем здравства - рекла је у петак Цвијановићева након што је са министром здравља и социјалне заштите РС Драганом Богданићем посјетила ову клинику.

Додала је да је са љекарима договорила да направе списак најважнијих потреба у Клиници како би Влада у складу са тим могла дјеловати у наредном периоду.

Педијатар - интензивиста Стојислав Коњевић истакао је да кроз интензивну његу Клинике за дјечије болести годишње прође од 500 до 600 пацијената.

- Посебан проблем је то што се пријевремено рођене бебе дуго задржавају у инкубатору, понекад и до три мјесеца, због чега увијек мора бити слободних инкубатора за нове пацијенте. Због тога нам је ова опрема била пријеко потребна - казао је Коњевић.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је ово посебан дан за највећу здравствену установу у Српској, због донације која је посебно важна за велики број пријевремено рођених и животно угрожених беба.

- Влада је још једном показала да јој је стало до здравља становништва РС, посебно до наших најмлађих пацијената - поручио је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана