Нови докази о масовним гробницама у Јасеновцу

РТРС
Нови докази о масовним гробницама у Јасеновцу

Новооткривене фотографије концентрационог логора Јасеновац из ваздуха, које је снимио амерички пилот у јануару 1945. године, кључни су доказ размјера злочина у овом логору, али и покушаја усташких злочинаца да сакрију трагове.

Фотографије је, сасвим случајно, открио хрватски историчар Горан Хутинец, а први их је објавио хрватски магазин Национал.

Ово је уједно и снажан ударац покушајима ревизије историје, односно негирању злочина у Јасеновцу, поручују стручњаци.

На фотографијама Јасеновца, које је у архиву Националне збирке ваздушних фотографија у шкотском Единбургу пронашао Хутинец, јасно се виде масовне гробнице и то на подручју Градине, са друге стране ријеке Саве.

Видљиво је и ромско гробље, али и сви објекти у склопу логора који су касније срушени и уништени.

Свјесни да је рат изгубљен, усташе су 1945. из масовних гробница вадиле лешеве и спаљивале их како би прикрили стравичне злочине које су направили у том логору.

- Те снимке, из јануара 1945. године, доказују да су на локацијама за које знамо биле масовне гробнице, указују да су биле тамо већ у то вријеме. То онда побија тврдње оних који негирају усташке злочине у Јасеновцу, оних који тврде да су људи у том логору убијани тек послије рата, истиче Хутинец.

- То један напредак у утврђивања фактографског стања и то врло важан. То ће демантовати све досадашње инсинуације и фаслификације на конто простора Јасеновца. додаје историчар Светозар Ливада.

Да су ове фотографије снажан ударац покушајима ревизије историје и злочина у Јасеновцу, сматра и Душан Басташић, предсједник Удружења грађана “Јадовно 1941”, који годинама извучава злочине у НДХ. Сматра да оваквих докумената има још много по свјетским архивима и да би, надлежне институције, требало активније да раде на њиховом проналаску.

- Чудно је да је прошло 73 године и тек сад ово изађе у јавност. Зато кажем, формирати тимове, послати их по архивима, јер имам осјећај да се сада пише она историја коју ће учити у школама, не само код нас, него и у Европи, наводи Басташић.

Басташић каже да је и сам, уз помоћ историчара, пронашао бројне документе о усташким злочинима, који су били скоро заборављени по свјетским архивима: ”Подсјетило ме ово на 2010. годину, када је удружење Јадовно, посредством проф. др Горана Латиновића, у Музеју рата у Риму пронашло 200 докумената о страдању, углавном на Пагу. Онда смо те документе послали нашим институцијама, али и Јад Вашему и Музеју холокауста у Вашингтону.”

Историчар Горан Хутинец ове фотографије пронашао је случајно у единбуршком архиву, истражујући тему нелегалне градње у међуратном Загребу. Као што су случајно пронађане, случајно су и настале, јер су предмет фотографисања савезничких авиона били путеви, пруге, мостови и слична инфраструктура.

Седамесетих година прошлог вијека, на сличан начин пронађени су и снимци Аушвица, који су показали каква је била структура логора и на који начин су вршене ликвидације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана