Novi Grad: Privrednici traže podršku SM BiH za prekategorizaciju prelaza

RTRS
Novi Grad: Privrednici traže podršku SM BiH za prekategorizaciju prelaza

Privrednici iz Republike Srpske, Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH i predstavnici opštine Dvor iz Hrvatske, traže od Savjeta ministara BiH hitno rješenje problema prekategorizacije graničnog prelaza Novi Grad - Dvor, koji od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, nema status transportnog. Zbog neriješene prekategorizacije, privrednici s obje strane Une kažu da trpe milionske gubitke.

Neriješena prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu nije problem samo ove opštine, već regionalno i međudržavno pitanje, koje hitno treba riješiti, poručuju privrednici s obje strane Une. Poručuju, ako ne bude sluha, preduzeće rigoroznije mjere.

“Ove fine, demokratske mjere koje se mogu upotrijebiti, od razgovora pa nadalje, smo iscrpili. Nekakva druga mjera može biti neka obustava, što ja ne želim”, kaže Milan Sladaković, direktor preduzeća “Transporter” Novi Grad.

“Kada bi se sve to stavilo na papir, izračunalo, to su znatne uštede koje bi se pravile samo na prevozu”, rekao je Refik Huseinbašić, direktor preduzeća “Sani global” Bihać PJ Novi Grad.

Na ovom području, u dvije države, gravitira oko 150 izvozno orijentisanih kompanija, koje imaju godišnji obim spoljnotrgovinske razmjene od oko 800 miliona KM.

“Mi ćemo te zaključke uputiti nadležnim institucijama, moj prijedlog će biti da se u toku iduće sedmice traži podrška Savjeta ministara, odnosno da se sa resornim ministrom, čiji su granični prelazi u nadležnosti, održimo jedan hitan sastanak, da se sa hrvatskim kolegama takođe nastavi ta inicijativa”, naglašava Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Privrednike iz Srpske podržavaju i privrednici Sisačko-moslovačke županije i Privredna komora Unsko-sanskog kantona.

“Unsko-sanski kanton je tu susjedni kanton, mnogi privrednici imaju interes da se tu otvori granični prelaz, a neki od njih i posluju u Novom Gradu”, naveo je Nihad Šušnjar, v. d. predsjednika Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

U opštini Novi Grad otklonili su tehničke nedostatke na mostu na Uni i dobili potvrdu da je u ispravnom stanju.

“I ono što je sada, a to je obaveza da organi Hrvatske i organi BiH, prije svega mislim na Mješovitu komisju, ozbiljno pristupe ovom problemu i da se da već jednom zeleno svjetlo za otvaranje ovog mosta za robni saobraćaj”, naveo je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Međutim, rješenje bi moglo da uspori obnova graničnog prelaza s hrvatske strane, koja bi trebalo da počne 1. avgusta.

Rukovodstvo opštine Dvor tražilo je rješenje od hrvatskih vlasti.

“Nažalost mi još uvijek nemamo informaciju da li su oni uvažili te informacije jer ni Sisačko-moslovačka županija, ni opština Dvor nije dobila pisanu informaciju”, naveo je Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor.

Obnova graničnog prelaza u Dvoru, u Hrvatskoj, predviđeno je da traje šest mjeseci. U tom periodu, prelaz će biti otvoren samo za pješake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana