Новац за тракторе и машине свим произвођачима

Анита Јанковић-Речевић
Новац за тракторе и машине свим произвођачима

Бањалука - Пољопривредници из Српске који су конкурисали за субвенције за набавку нових трактора и прикључних машина добиће новац за те намјене јер је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС одлучило да удовољи захтјевима свих произвођача.

Ту вијест представницима републичких удружења пољопривредника у петак је саопштио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је рекао да ресорно министарство има намјеру да одобри све захтјеве и исплати новац за суфинансирање набавке трактора и друге пољопривредне механизације.

- С обзиром на то да је владало велико интересовање пољопривредника, а у жељи да се свима изађе у сусрет, одлучено је да средства из аграрног буџета буду прерасподијељена и да прихватимо све захтјеве пристигле за механизацију. Та идеја је наишла на једногласну подршку представника удружења пољопривредника који су у петак разговарали са министром Пашалићем и његовим сарадницима - саопштено је из Министарства пољопривреде.

Истичу да су том одлуком спријечили и незаконите радње које су се појавиле, а о којима су упознали представнике пољопривредника.

- У процесу оцјењивања захтјева и комуникације са произвођачима дошли смо до сазнања да се појавио одређени број људи који су покушали да изнуде новац од пољопривредника како би им наводно обезбиједили добијање средстава по основу јавног позива за капиталне инвестиције. Одлуком да прихватимо све захтјеве, ти незаконити покушаји су постали безуспјешни - рекли су у Министарству пољопривреде и позвали пољопривреднике који имају таква сазнања да то пријаве Министарству унутрашњих послова РС.

Потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Ранко Сарајлић поздравио је одлуку, истакавши да је свака додатна помоћ и више него добродошла произвођачима. 

- Сви који су жељели нове машине сада ће добити новац за то и, што је најважније, сви ће бити у равноправном положају - истакао је Сарајлић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је механизација значајан сегмент у процесу производње јер домаћи произвођачи само уз помоћ савремене технологије могу постићи висок квалитет производа и бити конкурентни.

- Ово је веома важна мјера за село јер се највећи број захтјева односио на мале и средње произвођаче, будући да су велики лани добили субвенције. Мали и средњи произвођачи одржавају села у животу и колико-толико поправљају демографску слику. Надам се да ће у наредном периоду овакве мјере бити обимније како бисмо младе људе задржали на селу - рекао је Усорац. Он је истакао да у Српској долази до злоупотреба подстицаја, те да Министарство пољопривреде одатле може да надомири разлику у новцу која недостаје за одобравање свих захтјева.   

- О злоупотребама подстицаја имамо сазнања и ми, али и министар, који је дао налог за пооштравање контрола. Неки увозни производи се покушавају представити као домаћи и прогурати за субвенције. Сви који су злоупотријебили подстицаје мораће вратити новац - навео је Усорац.

 Јавни позив

Агенција за аграрна плаћања РС јавни позив за капиталне инвестиције у пољопривреди је објавила 3. маја, а пољопривредници су захтјеве могли подносити до 23. маја.

- На том јавном позиву могли су конкурисати за суфинансирање набавке трактора и механизације у пољопривреди. Према Правилнику о капиталним инвестицијама, суфинансира се од 30 до 35 одсто уложених средстава у набавку механизације - рекли су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана