Novac prepreka za školovanje djece sa poteškoćama

Milijana Latinović
Novac prepreka za školovanje djece sa poteškoćama

Banjaluka - Ustavni sud RS osporio je odredbu člana Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koja se odnosi na angažovanje asistenata za podršku učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Spornom odredbom propisano je da nadležno ministarstvo može dati saglasnost za angažovanje lica za podršku učeniku sa smetnjama u razvoju, ukoliko postoje obezbijeđena sredstva za finansiranje.

- Osporena norma dovodi do neizvjesnosti i pravne nesigurnosti u ostvarivanju prava na obavezno osnovno vaspitanje i školovanje djece sa poteškoćama u razvoju - naveli su iz Ustavnog suda RS poslije jučerašnje sjednice.

Prema ocjeni sudija, ovom odredbom zakonodavac je prekršio ustavnu garanciju prema kojoj svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima, te da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno.

Majka trinaestogodišnjeg dječaka sa autizmom iz Banjaluke Aleksandra Nikolić ističe za “Glas Srpske” da je sramota što se angažovanje asistenata koji su mališanima sa poteškoćama oslonac u procesu obrazovanja svake godine dovodi u pitanje.

- Dobro je da je Ustavni sud uočio grešku u Zakonu i nadam se da će ovom odlukom obavezati zakonodavca da izmijeni spornu odredbu u korist naše djece, kako ne bismo svaku školsku godinu iščekivali sa ogromnom neizvjesnošću - rekla je Nikolićeva, podsjetivši da su prošle i pretprošle godine upravo zbog propusta nadležnih asistenti bili zakinuti za pola septembarske plate.

Nikolićeva dodaje da bi bez asistenata mališanima sa poteškoćama u razvoju bilo nemoguće da prate redovnu nastavu, te da bi bili prinuđeni da uče u specijalnim odjeljenjima, kojih u manjim sredinama i nema.

- Nadamo se da će nadležni prepoznati značaj asistenata, te da će njihova mizerna primanja biti povećana i da će asistent postati zanimanje u školama - dodala je Nikolićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode za “Glas Srpske” da još nisu zvanično primili ovu odluku Ustavnog suda.

- Kada primimo odluku koja se odnosi na neusaglašenost člana 84. stav 6. Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, preduzećemo potrebne aktivnosti - naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da je zaključkom Vlade RS odobreno 1,2 miliona maraka za angažovanje i finansiranje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju u drugom polugodištu 2018/2019. godine i prvom polugodištu školske 2019/2020. godine.

Asistenti u nastavi u osnovnim školama širom Srpske primaju mjesečno platu u iznosu od 350 maraka i nisu im plaćeni odmori i praznici.

Škole

Banjalučka Osnovne škole “Ivo Andrić” je među prvima u RS uvela inkluzivnu nastavu, a direktorica Željka Opačić ističe da je u ovoj školi trenutno angažovano osam asistenata. 

- Vidjeli smo spornu odredbu u zakonu i nije nam jasno zašto je to tako definisano. Ipak, novac za plate asistentima svake godine bude obezbijeđen i izuzev nekih manjih kašnjenja na početku školske godine, nije bilo problema. Nadam se da će propust biti otklonjen - rekla je Opačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana