Новац препрека за школовање дјеце са потешкоћама

Милијана Латиновић
Новац препрека за школовање дјеце са потешкоћама

Бањалука - Уставни суд РС оспорио је одредбу члана Закона о основном васпитању и образовању која се односи на ангажовање асистената за подршку ученицима са потешкоћама у развоју.

Спорном одредбом прописано је да надлежно министарство може дати сагласност за ангажовање лица за подршку ученику са сметњама у развоју, уколико постоје обезбијеђена средства за финансирање.

- Оспорена норма доводи до неизвјесности и правне несигурности у остваривању права на обавезно основно васпитање и школовање дјеце са потешкоћама у развоју - навели су из Уставног суда РС послије јучерашње сједнице.

Према оцјени судија, овом одредбом законодавац је прекршио уставну гаранцију према којој свако има право на школовање под једнаким условима, те да је основно образовање обавезно и бесплатно.

Мајка тринаестогодишњег дјечака са аутизмом из Бањалуке Александра Николић истиче за “Глас Српске” да је срамота што се ангажовање асистената који су малишанима са потешкоћама ослонац у процесу образовања сваке године доводи у питање.

- Добро је да је Уставни суд уочио грешку у Закону и надам се да ће овом одлуком обавезати законодавца да измијени спорну одредбу у корист наше дјеце, како не бисмо сваку школску годину ишчекивали са огромном неизвјесношћу - рекла је Николићева, подсјетивши да су прошле и претпрошле године управо због пропуста надлежних асистенти били закинути за пола септембарске плате.

Николићева додаје да би без асистената малишанима са потешкоћама у развоју било немогуће да прате редовну наставу, те да би били принуђени да уче у специјалним одјељењима, којих у мањим срединама и нема.

- Надамо се да ће надлежни препознати значај асистената, те да ће њихова мизерна примања бити повећана и да ће асистент постати занимање у школама - додала је Николићева.

У Министарству просвјете и културе РС наводе за “Глас Српске” да још нису званично примили ову одлуку Уставног суда.

- Када примимо одлуку која се односи на неусаглашеност члана 84. став 6. Закона о основном васпитању и образовању, предузећемо потребне активности - навели су у овом министарству.

Додали су да је закључком Владе РС одобрено 1,2 милиона марака за ангажовање и финансирање асистената за ученике са сметњама у развоју у другом полугодишту 2018/2019. године и првом полугодишту школске 2019/2020. године.

Асистенти у настави у основним школама широм Српске примају мјесечно плату у износу од 350 марака и нису им плаћени одмори и празници.

Школе

Бањалучка Основне школе “Иво Андрић” је међу првима у РС увела инклузивну наставу, а директорица Жељка Опачић истиче да је у овој школи тренутно ангажовано осам асистената. 

- Видјели смо спорну одредбу у закону и није нам јасно зашто је то тако дефинисано. Ипак, новац за плате асистентима сваке године буде обезбијеђен и изузев неких мањих кашњења на почетку школске године, није било проблема. Надам се да ће пропуст бити отклоњен - рекла је Опачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана