Нова шанса за спас од багера

Милијана Латиновић
Нова шанса за спас од багера

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је јуче по хитном поступку Приједлог закона о легализацији бесправно изграђених објеката, чиме су власници дивљих грађевина на корак ближе новој шанси да озаконе куће и тако избјегну њихово рушење.

Рок за легализацију грађевина истекао је прије двије године, а упркос бројним повластицама које су им пружене, многи власници нелегалних објеката нису поднијели захтјев да озаконе градњу. Према подацима Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, до истека рока запримљено је око 49.000 захтјева за легализацију, док је на терену још 80.000 дивљих грађевина.

- Циљ овог закона је да нелегални објекти буду што прије озакоњени и да се створе услови да се за те грађевине плаћају комуналне накнаде, порез на имовину и спријечи даље наношење штете јавним приходима - наведено је у образложењу Приједлога закона о легализацији.

Међу приоритетима, како је наведено у овом документу, је рјешавање статуса бесправних објеката који су изграђени за стамбено збрињавање социјалних категорија, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, избјеглица, расељених лица, повратника и жена жртава рата.

- Локалне заједнице ће овим категоријама грађана обезбиједити субвенције доношењем посебних одлука након ступања на снагу овог закона - наведено је у образложењу.

За разлику од претходних прописа, када су градитељи имали крајњи рок за подношење захтјева за легализацију, према новим прописима тај рок није дефинисан. Међутим, за оне који буду одуговлачили са подношењем захтјева за легализацију предвиђене су казне у виду додатних накнада.

- Осим накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте чију висину одређују општине и градови, власници објеката који не поднесу захтјев у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу новог закона плаћаће и накнаду за легализацију, која износи 20 одсто од износа обрачунатог за ренту и накнаду - предвиђено је приједлогом овог закона.

Начелник Градишке Зоран Аџић је рекао да је добро да се грађанима пружи још једна прилика како не би дошли у ситуацију да им на кућни праг дође багер.

- Поједини власници некретнина су били некоректни и оглушили се о све законе и прилике, али је ипак добро да им се пружи нова шанса да своје грађевине озаконе. На тај начин ће и буџети локалних заједница имати корист - рекао је Аџић и додао да на подручју Градишке има неколико хиљада нелегалних грађевина, те да је у прошлом циклусу поднесено око 1.500 захтјева и да је више од половине већ ријешено.

Начелник Сребренице Младен Грујичић каже да ова општина нема ни урбанистички ни регулациони план, а дивље грађевине броје се у стотинама.

- Ово је добар потез Владе РС и општина ће настојати да становнике обавијести о могућностима које им се пружају како би легализовали  

Влада

Влада РС је на јучерашњој сједници донијела и Одлуку о суфинансирању пројеката општина Језеро, Трново, Петрово и Ново Горажде са укупно 62.526 КМ. Утврђен је и Приједлог закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција, а по хитном поступку усвојен је и Приједлог закона о употреби знаковног језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана