Nova šansa za lov na indekse

Milijana Latinović
Nova šansa za lov na indekse

Banjaluka - Svršene srednjoškolce na Univerzitetu u Banjaluci čeka još 1.531 mjesto, a u trku za indeks krenuće u ponedjeljak, kada počinje predaja dokumenata u drugom upisnom roku na svim fakultetima.

Prema podacima banjalučkog Univerziteta, koji je juče raspisao konkurs za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2018/2019. godini za drugi upisni rok, planiran je upis 200 studenata čije školovanje se pokriva iz budžeta, 1.065 na sufinansiranje i troje na samofinansiranje. Osim toga, mjesta za sticanje znanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi ima i za 150 brucoša iz inostranstva i 113 vanrednih studenata.

- Prijavljivanje kandidata trajaće do 5. septembra, a polaganje prijemnog ispita planirano je 7. septembra - naveli su u Univerzitetu, koji je ove godine za brucoše obezbijedio ukupno 3.163 indeksa.

Najviše indeksa budućim brucošima je na raspolaganju na Prirodno-matematičkom fakultetu, Poljoprivrednom i Pravnom fakultetu.

Punim amfiteatrima već poslije prvog upisnog roka, ako je suditi po broju preostalih slobodnih mjesta, mogu da se pohvale na Fakultetu bezbjednosnih nauka, gdje je svršenim srednjoškolcima na raspolaganju još svega sedam indeksa.

Dekan PMF-a u Banjaluci Goran Trbić ističe da su od osam studijskih programa na ovom fakultetu, najbolje popunjeni biologija, hemija i matematika, dok najviše slobodnih mjesta ima na fizici i ekologiji.

- U prvom upisnom roku upisali smo 101 brucoša, a očekujemo još 100 u drugom roku. Slična praksa je bila i prethodnih godina - rekao je Trbić.

Sekretar Poljoprivrednog fakulteta Svetislav Bajić ističe da je najviše slobodnih mjesta na studijskom programu animalna proizvodnja.

- U prvom roku smo upisali ukupno 40 studenata, a zanimljivo je to što na svakom studijskom programu još ima mjesta i na budžetu - rekao je Bajić.

Na Medicinskom fakultetu ističu da su već u prvom roku ispunili upisne kvote na studijskom programu medicina.

- Ukupno je na fakultet u prvom roku upisano 100 domaćih i 10 studenata iz inostranstva. U drugom roku ima 103 slobodna mjesta, od čega najviše na odsjeku zdravstvene njege - rekli su na ovom fakultetu.

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci mjesta ima za još 58 brucoša.

- Studijski program novinarstvo i komunikologija je skoro popunjen u prvom upisnom roku i imamo još samo tri slobodna mjesta. Nadamo se da će sva mjesta biti popunjena već u septembru - kazali su na Fakultetu političkih nauka.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić istakao je da će do kraja sedmice biti objavljen konkurs za upis studenata u drugom upisnom roku na ovoj visokoškolskoj ustanovi, koja je u narednoj akademskoj godini planirala upis ukupno 2.287 brucoša. 

  • U prvom roku upisali smo 1.009 studenata, a očekujemo još barem 300 u drugom roku - rekao je Pašalić.

Master i doktorat

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da je u drugom upisnom roku planirano da na drugi ciklus studija bude upisano 1.266 studenata, od čega za studije na budžetu ima mjesta za 126 studenata.

- Na trećem ciklusu na devet organizacionih jedinica planiran je upis još 123 studenta - naveli su iz Univerziteta.

Broj slobodnih mjesta na Univerzitetu u Banjaluci

Prirodno-matematički fakultet 181

Poljoprivredni fakultet 155

Pravni fakultet 152

Filozofski fakultet 121

Tehnološki fakultet 103

Medicinski fakultet 103

Ekonomski fakultet 104

Šumarski fakultet 95

Mašinski fakultet 92

Filološki fakultet 71

Elektrotehnički fakultet 67

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 65

Akademija umjetnosti 60

Fakultet političkih nauka 58

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet - 53

Rudarski fakultet 43

Fakultet bezbjednosnih nauka 7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana