Нова шанса за лов на индексе

Милијана Латиновић
Нова шанса за лов на индексе

Бањалука - Свршене средњошколце на Универзитету у Бањалуци чека још 1.531 мјесто, а у трку за индекс кренуће у понедјељак, када почиње предаја докумената у другом уписном року на свим факултетима.

Према подацима бањалучког Универзитета, који је јуче расписао конкурс за упис студената у прву годину студија у академској 2018/2019. години за други уписни рок, планиран је упис 200 студената чије школовање се покрива из буџета, 1.065 на суфинансирање и троје на самофинансирање. Осим тога, мјеста за стицање знања у овој високошколској установи има и за 150 бруцоша из иностранства и 113 ванредних студената.

- Пријављивање кандидата трајаће до 5. септембра, а полагање пријемног испита планирано је 7. септембра - навели су у Универзитету, који је ове године за бруцоше обезбиједио укупно 3.163 индекса.

Највише индекса будућим бруцошима је на располагању на Природно-математичком факултету, Пољопривредном и Правном факултету.

Пуним амфитеатрима већ послије првог уписног рока, ако је судити по броју преосталих слободних мјеста, могу да се похвале на Факултету безбједносних наука, гдје је свршеним средњошколцима на располагању још свега седам индекса.

Декан ПМФ-а у Бањалуци Горан Трбић истиче да су од осам студијских програма на овом факултету, најбоље попуњени биологија, хемија и математика, док највише слободних мјеста има на физици и екологији.

- У првом уписном року уписали смо 101 бруцоша, а очекујемо још 100 у другом року. Слична пракса је била и претходних година - рекао је Трбић.

Секретар Пољопривредног факултета Светислав Бајић истиче да је највише слободних мјеста на студијском програму анимална производња.

- У првом року смо уписали укупно 40 студената, а занимљиво је то што на сваком студијском програму још има мјеста и на буџету - рекао је Бајић.

На Медицинском факултету истичу да су већ у првом року испунили уписне квоте на студијском програму медицина.

- Укупно је на факултет у првом року уписано 100 домаћих и 10 студената из иностранства. У другом року има 103 слободна мјеста, од чега највише на одсјеку здравствене његе - рекли су на овом факултету.

На Факултету политичких наука у Бањалуци мјеста има за још 58 бруцоша.

- Студијски програм новинарство и комуникологија је скоро попуњен у првом уписном року и имамо још само три слободна мјеста. Надамо се да ће сва мјеста бити попуњена већ у септембру - казали су на Факултету политичких наука.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић истакао је да ће до краја седмице бити објављен конкурс за упис студената у другом уписном року на овој високошколској установи, која је у наредној академској години планирала упис укупно 2.287 бруцоша. 

  • У првом року уписали смо 1.009 студената, а очекујемо још барем 300 у другом року - рекао је Пашалић.

Мастер и докторат

На Универзитету у Бањалуци кажу да је у другом уписном року планирано да на други циклус студија буде уписано 1.266 студената, од чега за студије на буџету има мјеста за 126 студената.

- На трећем циклусу на девет организационих јединица планиран је упис још 123 студента - навели су из Универзитета.

Број слободних мјеста на Универзитету у Бањалуци

Природно-математички факултет 181

Пољопривредни факултет 155

Правни факултет 152

Филозофски факултет 121

Технолошки факултет 103

Медицински факултет 103

Економски факултет 104

Шумарски факултет 95

Машински факултет 92

Филолошки факултет 71

Електротехнички факултет 67

Факултет физичког васпитања и спорта 65

Академија умјетности 60

Факултет политичких наука 58

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет - 53

Рударски факултет 43

Факултет безбједносних наука 7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана