Нова правила запошљавања у школама

АТВ
Нова правила запошљавања у школама

Бањалука - Због подстицања једнаких могућности, Влада мијења правилник о запошљавању у основним школама, тако да би од пресудног значаја могао да постане интервју пред комисијом.

У медије је доспио документ који предвиђа да умјесто досадашњих 6, комисија кандидатима може дати до 15 бодова, што би просјек оцјена, радни стаж и године чекања на бироу гурнуло у други план. Иако су се до сада кандидати најчешће жалили да се конкурси намијештају управо бодовањем интервјуа, у образложењу пише да је циљ давање једнаких шанси. То је радни материјал и ништа није званично, одговарају из Министарства просвјете.

“Неће бити петнаест бодова не знам од куд је то доспјело у медије. Биће највјероватније три бода на интервју. Не треба коментарисати док правилник не буде објављен, а није објављен и нема га нигдје, не можете га наћи”, рекао је министар Дане Малешевић.

Кад правилник буде објављен могло би да буде касно, кажу у Синдикату просвјете који је већ саопштио замјерке на радни материјал. Сматрају да би интервју у други план гурнуо године радног стажа. Не знам зашто толика галама, поручује први човјек Актива директора основних школа, јер за разлику од осталих институција које примају како хоће, ми бар имамо неки правлиник, каже Мирослав Попржен.

Члан је радне групе и каже да ће се залагати да се осим интервјуа врати и укинуто тестирање, које је некада носило четири бода.

“Стартна некаква позиција је да је све наштимано да су сви лопови, мислим да то није уреду и мислим да је просвјета најтранспарентнија. По мени треба бити некакав филтер да ли ће комисија испитивати струку методику, педагогију, дидатктику и сл. или да то буде писмени рад као што је прошли пут био”, рекао је предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Попржен каже да директори имају премало утицаја на пријем наставника, иако одговарају за њихов рад па се залаже за враћање тестова. То најављује и Дане Малешевић и то по моделу полагања тестова за возачки испит. Рачунаром ћемо бирати питања па неће бити простора за малверзације, увјерава министар просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана