Нова правила одвлаче раднике

Милијана Латиновић
Нова правила одвлаче раднике

Бањалука - Привредници у Српској страхују да ће либералнији закон о запошљавању радника из земаља које нису чланице ЕУ који је усвојио њемачки парламент утицати на још већи одлив радне снаге са ових простора.

Велика новост према новом закону, који је усвојен у петак, је то што ће они са стручном квалификацијом и прије самог запослења моћи да бораве шест мјесеци у Њемачкој док тамо траже посао, а услов је да се у том периоду могу сами издржавати. Овај закон пружа шансу свим радницима, без обзира да ли се њихово занимање налази на листи дефицитарних њемачке Агенција за запошљавање, као што је то био случај до сада. Захваљујући новим прописима њемачки послодавац који жели запослити радника који не долази из неке од земаља ЕУ више неће морати доказивати да на тржишту Уније није успио пронаћи адекватну радну снагу. Закон предвиђа и “лакше” признавање страних стручних диплома.

Привредници широм Српске који већ одавно муку муче због одласка радника страхују да ће због овог закона ситуација на домаћем тржишту рада бити све тежа. Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић каже за “Глас Српске” да ће се нови прописи у Њемачкој веома неповољно одразити на привреду у Српској.

- Веома тешко долазимо до квалитетне радне снаге, а чини ми се биће све горе. Иако Влада РС настоји дати одређене олакшице како би омогућили раст плата, нисмо још ни близу томе да сачувамо раднике. Осим високообразованих, махом одлазе занатлије - рекао је Пазуревић који је и власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино”.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је одлив кадра из Српске већ толики да прави огромне проблеме привреди, те да је једино рјешење промјена политичке климе у БиХ.

- Анкета коју смо радили међу 190 радника који одлазе у иностранство, показала је да половина одлази због већих зарада тамо, а преостали због незадовољства политичком климом. Влада се одрекла једног дјела прихода како би ми то преусмјерили на повећање плата радницима, међутим толики је јаз између наших и европских плата да ми то не можемо тако лако стићи - рекао је Тривић који је и власник ланца пекара “Мања”.

Пензионери

Новим законом о запошљавању радника из земаља које нису чланице ЕУ Њемачка предвиђа посебна правила за усељенике старије од 45 година. Наведено је да ће они добити дозволу једино у случају да им радни уговор гарантује бруто зараду од најмање 3.700 евра како у старости не би пали на терет државе због премалих пензија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана