Њемачка јача редове медицинара из БиХ

Данијела Стоканић
Њемачка јача редове медицинара из БиХ

Бањалука - Да потрага земаља Европске уније за радном снагом у БиХ не јењава, најбоље потврђују три актуелна огласа на сајту Агенције за рад и запошљавање БиХ у којима се за рад у Њемачкој тражи велики број медицинских техничара и његоватеља.

У питању је више здравствених установа, а једна од њих је клиника „РоМед“ у Розенхајму која тражи 15 медицинских техничара педијатријског смјера за рад на одјељењу неонатологије.

Бруто плата у овој клиници је, како се наводи у огласу који је отворен до 28. децембра, од 2.109 до 2.635 евра уз додатке за ноћну смјену, рад викендом и празницима.

Медицински техничари потребни су и Универзитетској болници Бон, гдје најнижа плата износи 2.300 евра не рачунајући накнаде за ноћну смјену, рад викендом и празницима.

Како је наведено у овом огласу, потребно је најмање 30 медицинских сестара општег и педијатријског смјера, који могу да се пријаве до краја године.

У позиву за запошљавање његоватеља у Њемачкој путем „Трипл вин пројекта“, гдје број радника, као и рок пријаве није ограничен, наводи се да је почетна бруто плата за његоватеља 1.900 евра.

Медицинари и његоватељи из БиХ већ неколико година одлазе у Њемачку путем Агенције за рад и запошљавање БиХ, а портпарол ове агенције Борис Пупић каже да је ове године трбухом за крухом из БиХ отишло мање медицинара и његоватеља у односу на лани.

- Од почетка године до данас у Њемачку преко нас отишла су 732 држављанина БиХ, док је лани посао добило 1.079 медицинара и његоватеља - рекао је Пупић.

Као основни разлог мањег броја одлазака Пупић наводи гужве у Амбасади Њемачке у БиХ, гдје се због великог интересовања за добијање визе чека и по неколико мјесеци.

Колико се чека најбоље зна Бањалучанка Јелена П. која је захтјев за термин за разговор амбасади послала почетком маја.

- Термин још нисам добила. Иако су ми људи, који су прије мене предали захтјев, причали да се на термин чека и по неколико мјесеци, вјеровала сам да ћу ипак у децембру увелико радити у Њемачкој. Међутим, ништа од тога - пожалила се она.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да је радна снага из БиХ постала јефтинија и од оне у Кини, због чега је у европским земљама све траженија.

- Велики број одлазака показује да је пословни амбијент и могућност запослења у БиХ готово никакав - казао је Павловић.

У Њемачкој потражња за радном снагом расте из дана у дан па је тако у трећем кварталу ове године било отворено 1.097.600 радних мјеста, што је 175.000 више него у истом периоду прошле године.

Колико послодавци вапе за медицинским радницима свих профила потврђује и податак да поједини онима који им нађу радника плаћају и по 1.000 евра.

За ИТ сектор и програмирање најтраженији су инжењери електротехнике и мехатроничари, а велика понуда послова влада и у сектору грађевине и транспорта.

Словенија

Према ријечима Бориса Пупића, за првих десет мјесеци ове године посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ у Словенију је отишло да ради 8.132 грађанина БиХ разних занимања.

- За Словенију је од 2013. године до 31. октобра издато 18.118 радних дозвола - рекао је Пупић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана