Niže cijene put do novih metoda dijalize

Danijela Stokanić
Niže cijene put do novih metoda dijalize

Banjaluka - Oko 1.000 bubrežnih bolesnika u Republici Srpskoj sve je bliže najsavremenijem metodu hemodijalize - hemodijafiltraciji (HDF), koja će unaprijediti zdravstveno stanje oboljelih, a samim tim i njihov kvalitet života.

Korak ka tome postignut je juče u Banjaluci gdje su ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić potpisali amandman ugovora za pružanje usluga hemodijalize sa predstavnicima kompanije "Frezenijus". Ovim je utvrđena jedinstvena cijena hemodijalize i HDF-a od 103 evra, umjesto dosadašnjih 110, odnosno 130 evra.

- Niže cijene značajno će smanjiti troškove Fonda za dijalizu, koji su na godišnjem nivou iznosili oko 37 miliona KM. U pomenutu cijenu dijalize uključen je kompletan tretman od lijekova do hrane - kazali su u Fondu dodajući da pacijenti na dijalizi ne plaćaju usluge, već ih u potpunosti finansira ova ustanova.

Dodali su da će HDF, kojeg je do sada primao samo mali procenat teže oboljelih, od ovog mjeseca biti dostupan svim oboljelim pacijentima.

- Jedna od prednosti ove terapije je i manji broj potrebnih tretmana, jer su pacijenti ranije na hemodijalizu morali odlaziti i do četiri puta nedjeljno, a manje su i mogućnosti komplikacija koje su zahtijevale i dodatne tretmane - objasnili su u Fondu.

Hemodijalizu će, dodali su, i dalje primati samo oni pacijenti koji imaju kontraindikacije, odnosno čije je zdravstveno stanje takvo da ne mogu primati HDF.

Predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Goran Ljuboja kaže da je ovo veliki napredak za pacijente, jer će se nakon HDF terapije osjećati mnogo bolje.

- Zahvaljujući nadležnima, koji imaju sluha za naše potrebe, od iduće godine ćemo na mjesečnom nivou dobijati i po 100 maraka naknade, što će nam mnogo značiti - kazao je Ljuboja.

Dodao je da je ostalo još da im nadležni u RS omoguće deveričnu transplantaciju bubrega.

Zvornik

Udruženje invalida rada Zvornik podijelio je po 50 KM za 46 dijaliznih pacijenata, za šta je Gradska uprava obezbijedila 2.300 KM. Predsjednik Udruženja invalida rada Zvornik Radenko Josipović rekao je da je realizaciju ove ideje, koju je pokrenulo Udruženje invalida rada, omogućila Gradska uprava koja je obezbijedila potrebna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana