Ниже цијене пут до нових метода дијализе

Данијела Стоканић
Ниже цијене пут до нових метода дијализе

Бањалука - Око 1.000 бубрежних болесника у Републици Српској све је ближе најсавременијем методу хемодијализе - хемодијафилтрацији (ХДФ), која ће унаприједити здравствено стање обољелих, а самим тим и њихов квалитет живота.

Корак ка томе постигнут је јуче у Бањалуци гдје су министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и в.д. директора Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић потписали амандман уговора за пружање услуга хемодијализе са представницима компаније "Фрезенијус". Овим је утврђена јединствена цијена хемодијализе и ХДФ-а од 103 евра, умјесто досадашњих 110, односно 130 евра.

- Ниже цијене значајно ће смањити трошкове Фонда за дијализу, који су на годишњем нивоу износили око 37 милиона КМ. У поменуту цијену дијализе укључен је комплетан третман од лијекова до хране - казали су у Фонду додајући да пацијенти на дијализи не плаћају услуге, већ их у потпуности финансира ова установа.

Додали су да ће ХДФ, којег је до сада примао само мали проценат теже обољелих, од овог мјесеца бити доступан свим обољелим пацијентима.

- Једна од предности ове терапије је и мањи број потребних третмана, јер су пацијенти раније на хемодијализу морали одлазити и до четири пута недјељно, а мање су и могућности компликација које су захтијевале и додатне третмане - објаснили су у Фонду.

Хемодијализу ће, додали су, и даље примати само они пацијенти који имају контраиндикације, односно чије је здравствено стање такво да не могу примати ХДФ.

Предсједник Удружења дијализних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника РС Горан Љубоја каже да је ово велики напредак за пацијенте, јер ће се након ХДФ терапије осјећати много боље.

- Захваљујући надлежнима, који имају слуха за наше потребе, од идуће године ћемо на мјесечном нивоу добијати и по 100 марака накнаде, што ће нам много значити - казао је Љубоја.

Додао је да је остало још да им надлежни у РС омогуће деверичну трансплантацију бубрега.

Зворник

Удружење инвалида рада Зворник подијелио је по 50 КМ за 46 дијализних пацијената, за шта је Градска управа обезбиједила 2.300 КМ. Предсједник Удружења инвалида рада Зворник Раденко Јосиповић рекао је да је реализацију ове идеје, коју је покренуло Удружење инвалида рада, омогућила Градска управа која је обезбиједила потребна средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана