Ništa od štrajka ljekara

Srna
Ništa od štrajka ljekara

Banjaluka - Strukovni sindikat doktora medicine obmanuo je javnost i članstvo najavom štrajka, jer generalni štrajk može da organizuje jedino većinski reprezentativni sindikat, rečeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Otvoreni smo za konstruktivne razgovore sa svim partnerima čiji je cilj unapređenje rada zdravstvenog sistema Srpske - poručili su iz ministarstva i dodali da je Strukovni sindikat doktora medicine naveo netačne podatke u vezi sa platama zdravstvenih radnika.

Iz ministarstva navode da doktor medicine, u zavisnosti od toga u kojoj javnoj zdravstvenoj ustanovi je zaposlen, u prosjeku ima osnovnu platu od oko 1.260, a ukupna primanja oko 1.390 KM.

- Specijalisti u prosjeku imaju osnovnu platu od oko 1.680 KM, a ukupna primanja od oko 1.998 KM, dok supspecijalisti imaju osnovnu platu od oko 1.820 KM, a ukupna primanja u prosjeku od oko 2.120 KM - navode u ministarstvu i dodaju da prosječna osnovna plata medicinske sestre iznosi oko 705 KM, a ukupna prosječna mjesečna primanja oko 798 KM.

Glavni odbor Strukovnog sindikata doktora medicine RS jednoglasno je donio odluku o formiranju štrajkačkog odbora, a za predsjednika je izabran hirurg bolnice u Zvorniku Goran Bjeković.

Na sjednici Glavnog odbora je konstatovano da  Vlada RS i resorno ministarstvo nisu dostavili odgovor na zahtjev i naknadne urgencije ovog sindikata za povećanje plata. Zbog toga je, dodali su, donesena odluka da se nastavi sa pripremama za stupanje u štrajk u grani djelatnosti bolnica i grani djelatnosti medicinske i stomatološke prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana