Ништа од штрајка љекара

Срна
Ништа од штрајка љекара

Бањалука - Струковни синдикат доктора медицине обмануо је јавност и чланство најавом штрајка, јер генерални штрајк може да организује једино већински репрезентативни синдикат, речено је из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

- Отворени смо за конструктивне разговоре са свим партнерима чији је циљ унапређење рада здравственог система Српске - поручили су из министарства и додали да је Струковни синдикат доктора медицине навео нетачне податке у вези са платама здравствених радника.

Из министарства наводе да доктор медицине, у зависности од тога у којој јавној здравственој установи је запослен, у просјеку има основну плату од око 1.260, а укупна примања око 1.390 КМ.

- Специјалисти у просјеку имају основну плату од око 1.680 КМ, а укупна примања од око 1.998 КМ, док супспецијалисти имају основну плату од око 1.820 КМ, а укупна примања у просјеку од око 2.120 КМ - наводе у министарству и додају да просјечна основна плата медицинске сестре износи око 705 КМ, а укупна просјечна мјесечна примања око 798 КМ.

Главни одбор Струковног синдиката доктора медицине РС једногласно је донио одлуку о формирању штрајкачког одбора, а за предсједника је изабран хирург болнице у Зворнику Горан Бјековић.

На сједници Главног одбора је констатовано да  Влада РС и ресорно министарство нису доставили одговор на захтјев и накнадне ургенције овог синдиката за повећање плата. Због тога је, додали су, донесена одлука да се настави са припремама за ступање у штрајк у грани дјелатности болница и грани дјелатности медицинске и стоматолошке праксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана