Ништа од јефтинијих дизелаша у БиХ

Ништа од јефтинијих дизелаша у БиХ 02.03.2018 11:03 | nezavisne.com

Бањалука, Лајпциг - У Босни и Херцеговини се у скорије вријеме не може очекивати појефтињење дизел аутомобила, иако су се многи потенцијални купци томе понадали након што је Савезни управни суд у Лајпцигу одлучио да њемачки градови и општине могу забранити вожњу возилима са дизел моторима у борби против загађења ваздуха.

Севдалија Бајрић, директор ауто-куће "Херц-ауто" из Сарајева, рекао је да постоје претпоставке да би возила могла бити јефтинија, али да то није за очекивати.

"Њемачко тржиште је велико, аути с њиховог тржишта се не могу одвести само у БиХ, њих могу покуповати остале европске земље, које могу држати цијену и продавати их даље", рекао је Бајрић за "Независне".

Истакао је да би дизелаши могли постати непожељнији за њемачке грађане, који би та возила јефтиније продавали те би купци из прве руке могли проћи повољније, али ако би то куповале ауто-куће, препродавци, они ће их даље продавати и држати цијену.

Жељко Василић, продајни радник у ауто-салону "Браћа Ђукић" Дервента, каже да се појефтињење дизелаша не може још дуго очекивати у БиХ.

"То је све на дугом штапу. Мислим да од повољнијих возила за нас за наредних пет до десет година неће бити ништа, јер је тај закон тек донесен на разматрање у Њемачкој за 2019. годину. Значи, тек ће се разматрати о томе", рекао је Василић.

Додао је да је афера "дизел" почела прије двије године, а да они у том ауто-салону чак и скупље плаћају аута, те се у наредних пет година не очекује пад цијена.

"Индустрија је направила толико аута и немогуће је да забране тако нешто за годину-двије, то ће трајати годинама, јер то није закон који се може замијенити у току ноћи", рекао је Василић.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да, када се очекује промјена политике коју спроводи Њемачка у случају дизел мотора, сасвим реално је очекивати да ће људи жељети да се ослободе таквих возила.

"Сигурно је да то неће ићи тако лако. Ако би таква одлука била донесена сигурно ће појефтинити дизел возила, а то је онда прилика за земље Балкана да се иновирају и наша возила, којима је просјек између 15 и 18 година", рекао је Павловић.

Додао је да су на тржишту аутомобила у БиХ промјеном закона о акцизама кажњени они који користе плин, јер пошто је плин поскупио не исплати се више ни узимати бензински мотор и пребацивати га на плин, јер је калкулација јасна - најповољније је возити дизел, те је из тог разлога цијена аута са дизел моторима у порасту код нас.

Да ће одлука у Њемачкој о дизел моторима утицати на продају аутомобила у БиХ те да је само питање времена када ће до ње доћи, сматра Адис Армагић, продајни савјетник у ауто-кући "Интер ауто" из Тузле.

"Ако крене талас тих возила код нас, питање је шта ће урадити наше власти. Код нас је још размишљање 'дизел је дизел', а у продаји нових возила већа је потражња код нас за дизел моторима. Да ли ће се свијест наших грађана мијењати како се буде мијењала у Европи требаће времена да се види", рекао је Армагић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица