Niske temperature ugrožavaju stočare

RTRS
Niske temperature ugrožavaju stočare

Niske temperature koje su se u ovom dijelu Srpske spuštale do minus 26 stepeni Celzijusa neće ugroziti ozime usjeve. Međutim, niske temperature donijele su velike probleme stočarima. U farmama ledi voda, sistemi za mužu, grtalice za čišćenje staje, a česti su i kvarovi na mehanizaciji. Loši uslovi na farmama uzrokuju i uginuća podmlatka, naročito prasića, jer su osjetljivi na niske temperature.

Na farmi Nebojše Đokića u Dvorovima kod Bijeljine , duže od 15 dana bore se s ledom. U pojilicama je zaledila voda , sistemi za mužu, grtalice za čišćenje staje u kojoj je 150 grla. Svako jutro i veče prvo treba da odlede mljekovode, kako bi krenuli s mužom.

" Muža , umjesto da traje dva sata traje 5-6 sati, stvarno je što se tiče toga mnogo teško", kaže Nebojša Đokić.

 Ne funkcionišu ni grtalice za čišćenje, pa su uslovi u staji loši. Ipak , kvalitetnom ishranom uspijevaju da sačuvaju zdravlje muznih grla. Telad su spojili sa odraslim životinjama da ih zaštite od niskih temperatura .

 " Smatramo da je malo toplije jer su tu goveda , ima ih dosta na farmi pa malo griju , veća je temperature , nego da su tamo telad sama", rekao je Nebojša Đokić. 

Troškovi na farmama su povećani zbog grijanja, naročito u svinjogojilištima, jer prasići ne podnose niske temperature. Gubici su 30-40% u prasilištima, a u odgoju 20% prasića.

 "Ja sam tu dobro prošao u prasilištu je negdje do 10 % uginuća , u odgoju 7-8 % , prvenstveno zbog dobrih uslova u farmi", kaže farmer Slađan Simić.

 U namijenski građenim objektima obezbijeđeno je grijanje i uginuća su svedena na minimum. Hladne objekte u kojima su uglavnom odrasle svinje treba utopliti slamom ili najlonima , upozoravaju veterinari, i obezbijediti kvalitetnu energetski bogatu ishranu. Treba voditi računa i da voda koju životinje piju ne bude hladna. U takvim uslovima niske temperature neće pričiniti štetu u stočnom fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana