Ниске температуре угрожавају сточаре

РТРС
Ниске температуре угрожавају сточаре

Ниске температуре које су се у овом дијелу Српске спуштале до минус 26 степени Целзијуса неће угрозити озиме усјеве. Међутим, ниске температуре донијеле су велике проблеме сточарима. У фармама леди вода, системи за мужу, грталице за чишћење стаје, а чести су и кварови на механизацији. Лоши услови на фармама узрокују и угинућа подмлатка, нарочито прасића, јер су осјетљиви на ниске температуре.

На фарми Небојше Ђокића у Дворовима код Бијељине , дуже од 15 дана боре се с ледом. У појилицама је заледила вода , системи за мужу, грталице за чишћење стаје у којој је 150 грла. Свако јутро и вече прво треба да одледе мљеководе, како би кренули с мужом.

" Мужа , умјесто да траје два сата траје 5-6 сати, стварно је што се тиче тога много тешко", каже Небојша Ђокић.

 Не функционишу ни грталице за чишћење, па су услови у стаји лоши. Ипак , квалитетном исхраном успијевају да сачувају здравље музних грла. Телад су спојили са одраслим животињама да их заштите од ниских температура .

 " Сматрамо да је мало топлије јер су ту говеда , има их доста на фарми па мало грију , већа је температуре , него да су тамо телад сама", рекао је Небојша Ђокић. 

Трошкови на фармама су повећани због гријања, нарочито у свињогојилиштима, јер прасићи не подносе ниске температуре. Губици су 30-40% у прасилиштима, а у одгоју 20% прасића.

 "Ја сам ту добро прошао у прасилишту је негдје до 10 % угинућа , у одгоју 7-8 % , првенствено због добрих услова у фарми", каже фармер Слађан Симић.

 У намијенски грађеним објектима обезбијеђено је гријање и угинућа су сведена на минимум. Хладне објекте у којима су углавном одрасле свиње треба утоплити сламом или најлонима , упозоравају ветеринари, и обезбиједити квалитетну енергетски богату исхрану. Треба водити рачуна и да вода коју животиње пију не буде хладна. У таквим условима ниске температуре неће причинити штету у сточном фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана