Niske temperature pale radijatore

nezavisne.com
Niske temperature pale radijatore

Banjaluka, Sarajevo - Zagrijavanje stanova u Sarajevu počelo je u petak, a narednih dana moglo bi se očekivati i u većini gradova u BiH ako od 1. oktobra tri dana zaredom u 21 sat temperatura bude ispod 12 stepeni.

Iz banjalučke "Toplane" kazali su juče da su počeli da mjere večernje temperature, na osnovu kojih će da odluče hoće li upaliti peći i početi da isporučuju toplotnu energiju.

"Ako se temperatura tri noći bude spuštala ispod 12 stepeni Celzijusa spremni smo da grijanje pustimo i prije zvaničnog početka sezone 15. oktobra", rekli su iz "Toplane".

 Građani kažu da je posljednjih dana veoma hladno, posebno ujutro i uveče.

"Bez džempera i duplih pokrivača teško se zagrijati. Mislim da je došlo vrijeme za tople radijatore, makar na nekoliko sati dnevno", kaže Banjalučanka Sanja S.

Gradski odbor PDP-a Banjaluka pozivao je Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, i administrativnu službu da donesu odluku o ranijem početku grijanja ove sezone zbog niskih temperatura i veoma hladnih noći.

"S obzirom na to da se očekuju niže temperature smatramo da banjalučka 'Toplana' treba da dobije nalog da odmah počne s grijanjem, jer će situacija narednih dana biti još teža, posebno za porodice s malom djecom", stoji u saopštenju.

Iz preduzeća "Toplane Sarajevo" ističu da su od 29. septembra počeli s grijanjem u jutarnjim satima.

"Ne grijemo cijeli dan, ali grijemo u jutranjim satima i ako bude bilo potrebe grijaćemo i u popodnevnim sve do 15. oktobra, kada kreće cjelodnevni režim od šest sati ujutru do 22 časa naveče", kazao je Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora ovog preduzeća.

 Prema njegovim riječima, zbog nižih temperatura u jutarnjim i večernjim satima u cilju pravovremenog djelovanja i zadovoljstva korisnika od 29. septembra počeli su sa zagrijavanjem objekata na svom toplifikacionom sistemu.

"Dnevni režim zagrijavanja objekata isključivo će zavisiti od kretanja vanjske temperature zraka", kazao je Ljubuškić.

Mladen Krasavac, v.d direktora bijeljinske "Toplane", istakao je da očekuju završetak rekonstrukcije jednog dijela mreže.

"Trebalo bi da bude završen za dan-dva i nakon toga mora se napuniti sistem", kazao je Krasavac i dodao da su proceduru javne nabavke priveli kraju što se tiče odabri dobavljača za isporuku energenta za narednu grijenu sezonu.

Iz prijedorske "Toplane" kazali su da u tom gradu još nema potrebe za toplim radijatorima.

"Narednih dana su najavili više temepature, tako da nećemo imati potrebe za uključivanjem radijatora, ali tokom vikenda mogli bismo krenuti sa zagrijavanjem stanova", kazao je Zoran Knežević, direktor ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana