Ниске температуре пале радијаторе

nezavisne.com
Ниске температуре пале радијаторе

Бањалука, Сарајево - Загријавање станова у Сарајеву почело је у петак, а наредних дана могло би се очекивати и у већини градова у БиХ ако од 1. октобра три дана заредом у 21 сат температура буде испод 12 степени.

Из бањалучке "Топлане" казали су јуче да су почели да мјере вечерње температуре, на основу којих ће да одлуче хоће ли упалити пећи и почети да испоручују топлотну енергију.

"Ако се температура три ноћи буде спуштала испод 12 степени Целзијуса спремни смо да гријање пустимо и прије званичног почетка сезоне 15. октобра", рекли су из "Топлане".

 Грађани кажу да је посљедњих дана веома хладно, посебно ујутро и увече.

"Без џемпера и дуплих покривача тешко се загријати. Мислим да је дошло вријеме за топле радијаторе, макар на неколико сати дневно", каже Бањалучанка Сања С.

Градски одбор ПДП-а Бањалука позивао је Игора Радојичића, градоначелника Бањалуке, и административну службу да донесу одлуку о ранијем почетку гријања ове сезоне због ниских температура и веома хладних ноћи.

"С обзиром на то да се очекују ниже температуре сматрамо да бањалучка 'Топлана' треба да добије налог да одмах почне с гријањем, јер ће ситуација наредних дана бити још тежа, посебно за породице с малом дјецом", стоји у саопштењу.

Из предузећа "Топлане Сарајево" истичу да су од 29. септембра почели с гријањем у јутарњим сатима.

"Не гријемо цијели дан, али гријемо у јутрањим сатима и ако буде било потребе гријаћемо и у поподневним све до 15. октобра, када креће цјелодневни режим од шест сати ујутру до 22 часа навече", казао је Жења Љубушкић, шеф Кабинета директора овог предузећа.

 Према његовим ријечима, због нижих температура у јутарњим и вечерњим сатима у циљу правовременог дјеловања и задовољства корисника од 29. септембра почели су са загријавањем објеката на свом топлификационом систему.

"Дневни режим загријавања објеката искључиво ће зависити од кретања вањске температуре зрака", казао је Љубушкић.

Младен Красавац, в.д директора бијељинске "Топлане", истакао је да очекују завршетак реконструкције једног дијела мреже.

"Требало би да буде завршен за дан-два и након тога мора се напунити систем", казао је Красавац и додао да су процедуру јавне набавке привели крају што се тиче одабри добављача за испоруку енергента за наредну гријену сезону.

Из приједорске "Топлане" казали су да у том граду још нема потребе за топлим радијаторима.

"Наредних дана су најавили више темепатуре, тако да нећемо имати потребе за укључивањем радијатора, али током викенда могли бисмо кренути са загријавањем станова", казао је Зоран Кнежевић, директор овог предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана