Ниска цијена жита пријети гашењем производње

Анита Јанковић-Речевић
Ниска цијена жита пријети гашењем производње

Бањалука - Овогодишња жетва пшенице, која је почела прије мјесец, још није завршена због кише, а ратари широм Српске годину оцјењују катастрофалном јер је откупна цијена хљебног жита веома ниска, приноси испод очекивања, а квалитет лош, због чега многи планирају гашење производње.

На пољима у Српској киша цијело љето омета жетеоце, па је тако до сада пожњевено тек око 80 одсто парцела, иако су силоси одавно требали бити пуни. Они који су угасили комбајне са хектара ораница у просјеку су скинули пет тона пшенице, што је мање од очекиваног, а главобољу им задаје ниска откупна цијена, која не прелази 0,25 КМ по килограму.

Предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић истиче да у посљедњих 20 година није запамћено да је жетва трајала мјесец, наводећи да нису имали ниједан радни дан без кише откако су пали први откоси пшенице.

- Година је катастрофална. Приноси се крећу од три до пет тона по хектару, а млинари нам дају између 0,20 и 0,24 КМ по килограму. Неки нуде 0,27 КМ, али траже екстраквалитет који нико нема. Кад је година родна, кажу слаб вам је проценат глутена у зрну, а кад је лоша, као ова, онда је лош хектолитар. Стално нас уцјењују - жали се Радић и додаје да многи произвођачи размишљају о напуштању производње.

Угледни пољопривредник и власник фирме “Зелен гај” из Градишке Ранко Сарајлић под пшеницом је имао више од 100 хектара, а сав род је ускладиштио и не планира продати ни  килограм јер је разочаран цијеном.

- Приноси су били нешто већи од пет тона по хектару, иако сам очекивао седам тона. Не пада ми на памет да жито продајем по 0,25 КМ, јер би то било као да га дајем џаба. Имам у склопу фирме млин за хљебно брашно и дио пшенице ћу искористи за те намјене, дио за стоку, а остало ће у амбару чекати бољу цијену - рекао је Сарајлић. Истиче да се с понуђеном цијеном не може избити ни дио уложеног новца, а камоли нешто зарадити.

- Килограм сјемена смо плаћали једну марку, што значи да бисмо више од 20 одсто рода морали дати за сјеме, а гдје су остали трошкови - рекао је Сарајлић.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да је још рано говорити о откупној цијени.

  • Цијене које се сада помињу су нагађања и потези појединих млинара. Пшеница је берзанска роба и чекамо цијену на свјетском тржишту. Због слабог квалитета у Србији је цијена између 270 и 280 КМ по тони, а шта ће се дешавати наредни мјесец, остаје да се види. Постоји могућност да ће скочити цијена квалитетније пшенице - рекао је Кос.

Влада увијек уз пољопривреднике

Влада РС у посљедњих пет година исплатила је више од 500 милиона КМ пољопривредницима или око 100 милиона КМ годишње, те се одговорно односи према пољопривредницима и увијек је уз њих када су поплаве, суше и остале временске непогоде или болести животиња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Реагујући на изјаву предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да би Влада РС требало мало боље да погледа на ратаре и ратарску производњу, из Министарства су оцијенили да су СДС и његов предсједник најмање позвани да говоре о томе каква је пољопривредна политика Владе. Говедарица је рекао да пољопривредна политика Владе РС никада није била неорганизованија и да овогодишња откупна цијена пшенице није довољна да ратари покрију трошкове производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана