Niko neće u zidare i obućare

Anita Janković-Rečević
Niko neće u zidare i obućare

Banjaluka - Interesovanje svršenih osnovaca za upis na zanate ove godine je vrlo šaroliko, pa su tako upisne kvote za vozače, varioce i instalatere prvog dana upisa za đake koji imaju manje od 60 bodova gotovo popunjene, dok je za zanimanja poput zidara i obućara stiglo svega nekoliko prijava.

 

 

 

Za razliku od gimnazije i medicinskih škola, u kojima su mjesta prošle sedmice popunjena za svega nekoliko sati, hodnici pojedinih srednjih škola sa trogodišnjim zanimanjima juče su bili skoro prazni.

Direktor Građevinske škole u Banjaluci Ljuban Bajić ističe da je već poslije prvog dana upisa jasno da na svijest đaka nisu uticali apeli poslovne zajednice, obećane stipendije, plaćena praksa i zagarantovan posao. 

- Najviše prijava je stiglo za tehnička zanimanja i to za arhitektonskog tehničara, gdje mjesta ima još za jednog đaka. Od trogodišnjih zanimanja smo planirali upisati jedno kombinovano odjeljenje zidara i armirač- betoniraca, a zaprimili smo samo jednu prijavu za zidara. Odobrenje za upis kamenorezaca nismo ni tražili jer lani nije bilo interesovanja djece - kaže Bajić i dodaje da je neophodno razvijati svijest đaka o značaju školovanja za zanate još u klupama osnovnih škola.

Ništa bolja situacija nije ni u banjalučkoj Školi učenika u privredi.

- U prve razrede planiramo upisati 170 učenika, a do sada smo zaprimili oko 50 prijava. Najviše interesovanja vlada za zanate u elektrostruci, kao što su auto-električar i električar. Za tehničara modelara obuće stiglo je oko pet prijava. Čini mi se da smo postali narod koji ne želi raditi, svi bi u četvorogodišnja zanimanja kako bi mogli studirati - zaključio je direktor ove škole Dragoljub Vuković.

U banjalučkoj Tehničkoj školi juče je vlada nešto drugačija atmosfera, jer je stiglo 38 prijava više nego što je predviđeno planom upisa.

- Primili smo 480 zahtjeva, a mjesta ima za 442 đaka. Najveće interesovanje je za tehničare CNC tehnologije, te logistike i špedicije, a ništa manje nije ni za instalatere i automehaničare -  rekla je direktorica ove škole Kristina Mrđa.

U Tehničkoj školi u Doboju iznenađeni su velikim interesovanjem đaka za trogodišnje smjerove.

- Mjesta za varioce i instalatere su skoro popunjena, a dosta prijava je stiglo i za bravare i automehaničare.  Interesovanje za zanate nikada nije bilo ovoliko i vjerujem da je tome doprinijelo to što su domaći poslodavci povećali plate ali i zbog potreba stranog tržišta za zanatlijama - rekao je direktor ove škole Budimir Knežević. 

Dobojski učenici su pohrlili i da predaju papire za vozače motornih vozila ali i za rukovaoce građevinskim i mašinama presama.

- Interesovanje je veliko jer su vozači već neko vrijeme deficitaran  kadar, a i mehatronika preuzima primat u rukovanju mašinama i djeca shvataju da to nije težak posao - kazao je direktor Saobraćajne škole u Doboju Spasoja Vasiljević

Direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru takođe je zadovoljna interesovanjem prvog upisnog dana.

- Upisujemo četiri odjeljenja i ostalo je još malo mjesta. Veliko interesovanje je za konobare i kuhare - rekla je Sovilj.

Svršeni osnovci prijave mogu predati i danas i sutra.

Julski rok

Đaci koji ostanu neupisani imaće priliku da konkurišu i narednog mjeseca. Drugi upisni rok u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole  počeće 1. i trajati do 3. jula, dok će rezultati na oglasnim tablama škola biti objavljeni 5. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana