Нико неће у возаче

nezavisne.com
Нико неће у возаче

Бањалука, Пале - Како ствари тренутно стоје, на тржишту рада у РС не вози само ко не жели, јер је, према ријечима послодаваца, квалификованог возача, који би могао сјести у теретно возило и одвести га на одредиште, готово немогуће пронаћи.

Према подацима Завода за запошљавање РС, у првих осам мјесеци 2018. године са евиденције је због запослења брисано 789 лица, основног занимања возач, а укупно 1.147 људи се запослило на мјесту возача без обзира на занимање.

На званичној интернет страници Завода тренутно је девет активних огласа за возача моторног возила, док их је, како истичу у Заводу, укупно 58 објављено у току ове године, рачунајући три огласа послодаваца из Словеније.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, оцјењује да они који су запослени са евиденције Завода већином не раде у РС.

“Тај број возача сигурно није запослен у РС, него у Словенији и другим земљама ЕУ. Знам да сви ми који се бавимо тим послом вапимо за возачима и да сви возачи који имају шансу, а тржиште је такво да имају, отишли су у Словенију, а из Словеније за Аустрију и Њемачку”, нагласио је Грбић.

Како наводи, проблем по питању проналажења квалификованих возача је огроман.

“Нема квалификованих возача који могу сада да сједну у теретни камион и да возе. Покушали смо чак и да инсистирамо преко Привредне коморе РС да покуша нешто урадити у том погледу да се стимулишу млади кадрови да се смањи цијена возачког испита”, наводи Грбић.

Слично размишља и Дејан Мијић, директор “Аутопревоза”, који истиче да је основни разлог недостатка возача на тржишту рада у РС огромна потражња за тим кадром у Словенији и другим земљама ЕУ.

“Уназад двије-три године у Њемачкој нису постојале међуградске аутобуске линије, него је искључиво жељезница превозила путнике. Након што је уведено да се могу регистровати те линије, у тој земљи се јавља велики број превозника који потражују огроман број возача”, појаснио је Мијић, те додао да су и у Словенији посљедњих година основана транспортна предузећа у која су возачи са ових простора масовно отишли да раде.

Истакао је да додатну конфузију ствара и то што се на евиденцији Завода за запошљавање налазе лица која имају завршену школу за возача, али немају адекватну возачку дозволу и самим тим не могу да обављају тај посао.

“Понудио сам да ће 'Аутопревоз' запослити све возаче који су на евиденцији Бироа за запошљавање и у Заводу су ми рекли да их у Бањалуци има 16. Позвао сам свих 16, јавило их се девет и свих девет се изјаснило да не жели да ради, не само у 'Аутопревозу', него нигдје”, тврди Мијић, те додаје да се на евиденцији Завода налазе и лица која су тамо пасивно само због здравственог осигурања.

На евиденцији Завода, истиче Мијић, има довољно возача, али када послодавци траже возаче, не јави се нико.

“Ти људи који су пасивно на евиденцији су ту само због здравственог осигурања и стварају погрешан привид да одређеног кадра има, иако то у пракси није тако”, каже Мијић.

Како су “Независне” раније писале, Влада РС и Завод за запошљавање РС су обезбиједили финансијска средства за обуку 47 возача аутобуса код осам превозника у РС, а након завршене обуке им је гарантовано заснивање радног односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана