Нико не зна колико је миграната, циљ спријечити епидемију

Агенције
Нико не зна колико је миграната, циљ спријечити епидемију

Велика Кладуша - Око 350 миграната који бораве на подручју Велике Кладуше тренутно је смјештено у кругу предузећа “Мирал”, које се налази на улазу у тај град.

Ради се о мигрантима који су неколико дана блокирали гранични прелаз Маљевац, а потом су довезени на ово мјесто, док су прије тога боравили у шаторском насељу Трнови.

Подсјетимо, један од услова које су поставили мигранти да окончају блокаду граничног прелаза био је да им се осигура одговарајући смјештај.

Овај локалитет је обезбијеђен захваљујући Удружењу привредника из Велике Кладуше, а предсједник тог удружења Ибрахим Ђедовић каже како је власник објекат бесплатно уступио на кориштење мигрантима на 15 дана. Из Међународне организације за миграције (ИОМ) су потврдили да су сада на овом мјесту збринути жене и дјеца који су протеклих седмица боравили у шаторима, као и један број самаца. Истакли су како ће у поменутом периоду покушати пронаћи трајније рјешење за смјештај миграната, а о томе ће преговарати и с власником “Мирала”.

У случају да се постигне договор, планира се повећање капацитета како би се овдје могао смјестити већи број миграната. За њих је обезбијеђена храна, а о њиховом здрављу брину здравствени тимови Дома здравља у Великој Кладуши те представници “Љекара без граница”.

“Пружамо мигрантима неопходну здравствену помоћ и ситуација је засад под контролом. Циљ свега је да заштитимо мигранте, али и локално становништво од опасности избијања епидемија и слично”, каже Аријана Чаушевић, главна медицинска сестра Дома здравља у Великој Кладуши.

Иначе, значајан број страних држављана наставио је боравак на локалитету Трнови, у импровизованим шаторима и у врло тешким условима. Према ријечима локалног новинара и публицисте Есада Шабанагића, није познато колико укупно миграната тренутно борави на подручју Велике Кладуше.

“Значајан број њих налази се у приватном смјештају те у напуштеним кућама и погонима 'Агрокомерца'. Сем тога, велика је њихова флуктуација тако да је тешко утврдити колико их заиста има”, каже Шабанагић. Иначе, из локалног комуналног предузећа “Комуналије” упутили су захтјев ИОМ-у да им материјално помогну када се ради о уклањању великих количина смећа које су мигранти оставили током седмодневног боравка у близини граничног прелаза Маљевац. Наводе како је, због опасности од избијања епидемије на том подручју, неопходно обавити дезинфенкцију тог простора, а они за то немају довољно средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана