Nikad manje đaka prvaka

Anita Janković-Rečević
Nikad manje đaka prvaka

Banjaluka - Migracije i pad nataliteta iz godine u godine uzimaju danak, a problem sve manjeg broja đaka prvaka ni ove godine nije zaobišao Srpsku, pa će tako na jesen u školske klupe prvi put sjesti 9.600 prvačića, čak 1.231 manje nego prije deset godina.

Stručnjaci tvrde da dugogodišnji trend sve praznijih školskih klupa dugoročno gledano prijeti opstanku RS jer neumoljiva statistika pokazuje da godišnje “izgubimo” nekoliko odjeljenja. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da će školsko zvono u septembru okupiti 76 prvačića manje nego lani. Kako navode, u školskoj 2018/19. godini najviše prvačića biće u Banjaluci, i to 1.919, zatim u Bijeljini 927, Prijedoru 549 te u Doboju 546.

- Najviše učenika u prve razrede je upisano u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević”, tačnije 222, a zatim u bijeljinskim školama “Knez Ivo od Semberije”, u koju su se u aprilu i maju upisala 194 đaka prvaka, te “Sveti Sava”, gdje će u klupe prvi put sjesti 173 đaka - rekli su u resornom ministarstvu. Dodali su da je najmanje učenika upisano u Trnovu, i to dva.

- U osnovnim školama “Josif Pančić” u Kozicama kod Oštre Luke i “Sveti Sava” u Trnovu upisana su dva učenika, dok je škola “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova upisala tri učenika - dodali su u Ministarstvu prosvjete. Istakli su da za iduću školsku godinu nije bilo upisa učenika u 77 područnih odjeljenja, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok su u 73 seoske škole upisana po dva đaka.

Direktorica škole “Sveti Sava” u Trnovu Ranka Mandić ističe da se broj učenika u ovoj opštini konstantno smanjuje, a razlog leži u tome što mladi sve rjeđe zasnivaju porodicu.

- Lani smo u prvi razred upisali deset đaka, a za idući školsku godinu tek njih dvoje. Prema nekim naznakama, u septembru 2019. godine ćemo imati šest prvačića, što nam donekle uliva nadu. Mladi u Trnovu neće da se udaju i žene iako ih većina ima posao, tako da ekonomska sigurnost tu više ne igra ulogu, već nerazvijena svijest građana - rekla je Mandićeva, koja se nada da je ova godina samo loš trenutak te da će u budućnosti u klupama biti više đaka.

Osnovnu školu “Rade Marijanac” u Strojicama kod Šipova pohađa svega 69 učenika, a u dva područna odjeljenja u septembru uopšte neće imati prvačića.

- Nažalost, broj đaka se smanjuje svake godine jer smo pogranično područje iz kojeg se narod konstantno iseljava. Omladina nije zainteresovana za selo i ove godine imamo svega tri prvačića sa prostora većeg od 500 kilometara kvadratnih. Područnom odjeljenju u Bajićima prijeti zatvaranje jer ima samo pet učenika, a upisa prvačića nije bilo posljednje tri godine - rekao je direktor ove škole Mirko Piljić. Dodao je da su sela veoma ugrožena jer u njima žive uglavnom stari.

- Radimo na mjerama da zaustavimo odlazak mladih i nedavno je otvoren pogon u kojem je zaposleno desetak žena, a predani smo i brendiranju sira i kajmaka - rekao je Piljić.

Demograf Aleksandar Mijić kaže da se u Srpskoj nekada upisivalo oko 15.000 prvačića, a sadašnja loša demografska slika je odraz niskog nataliteta i sve učestalijih migracija.

  • Intenzivne migracije mlađih parova sa djecom i te kako utiču na broj đaka prvaka. Stanje je veoma zabrinjavajuće kada je u pitanju opstanak, ne samo Srpske nego i okolnih država, Srbije i Hrvatske, koje se suočavaju sa sličnim problemom - rekao je Mijić i dodao da država mora sprovoditi demografsku strategiju poput razvoja ekonomije, poreskih olakšica, finansiranjem vantjelesne oplodnje i slično. 

Upis 

U Ministarstvu prosvjete ističu da se u prvi razred upisuju djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

- U izuzetnim slučajevima mogu se upisati i djeca mlađa od šest godina ili može biti odgođen upis ukoliko komisija procijeni da je to u najboljem interesu djeteta - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana