Никад мање ђака првака

Анита Јанковић-Речевић
Никад мање ђака првака

Бањалука - Миграције и пад наталитета из године у године узимају данак, а проблем све мањег броја ђака првака ни ове године није заобишао Српску, па ће тако на јесен у школске клупе први пут сјести 9.600 првачића, чак 1.231 мање него прије десет година.

Стручњаци тврде да дугогодишњи тренд све празнијих школских клупа дугорочно гледано пријети опстанку РС јер неумољива статистика показује да годишње “изгубимо” неколико одјељења. У Министарству просвјете и културе РС истичу да ће школско звоно у септембру окупити 76 првачића мање него лани. Како наводе, у школској 2018/19. години највише првачића биће у Бањалуци, и то 1.919, затим у Бијељини 927, Приједору 549 те у Добоју 546.

- Највише ученика у прве разреде је уписано у бањалучкој Основној школи “Бранко Радичевић”, тачније 222, а затим у бијељинским школама “Кнез Иво од Семберије”, у коју су се у априлу и мају уписала 194 ђака првака, те “Свети Сава”, гдје ће у клупе први пут сјести 173 ђака - рекли су у ресорном министарству. Додали су да је најмање ученика уписано у Трнову, и то два.

- У основним школама “Јосиф Панчић” у Козицама код Оштре Луке и “Свети Сава” у Трнову уписана су два ученика, док је школа “Раде Маријанац” у Стројицама код Шипова уписала три ученика - додали су у Министарству просвјете. Истакли су да за идућу школску годину није било уписа ученика у 77 подручних одјељења, у 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 сеоске школе уписана по два ђака.

Директорица школе “Свети Сава” у Трнову Ранка Мандић истиче да се број ученика у овој општини константно смањује, а разлог лежи у томе што млади све рјеђе заснивају породицу.

- Лани смо у први разред уписали десет ђака, а за идући школску годину тек њих двоје. Према неким назнакама, у септембру 2019. године ћемо имати шест првачића, што нам донекле улива наду. Млади у Трнову неће да се удају и жене иако их већина има посао, тако да економска сигурност ту више не игра улогу, већ неразвијена свијест грађана - рекла је Мандићева, која се нада да је ова година само лош тренутак те да ће у будућности у клупама бити више ђака.

Основну школу “Раде Маријанац” у Стројицама код Шипова похађа свега 69 ученика, а у два подручна одјељења у септембру уопште неће имати првачића.

- Нажалост, број ђака се смањује сваке године јер смо погранично подручје из којег се народ константно исељава. Омладина није заинтересована за село и ове године имамо свега три првачића са простора већег од 500 километара квадратних. Подручном одјељењу у Бајићима пријети затварање јер има само пет ученика, а уписа првачића није било посљедње три године - рекао је директор ове школе Мирко Пиљић. Додао је да су села веома угрожена јер у њима живе углавном стари.

- Радимо на мјерама да зауставимо одлазак младих и недавно је отворен погон у којем је запослено десетак жена, а предани смо и брендирању сира и кајмака - рекао је Пиљић.

Демограф Александар Мијић каже да се у Српској некада уписивало око 15.000 првачића, а садашња лоша демографска слика је одраз ниског наталитета и све учесталијих миграција.

  • Интензивне миграције млађих парова са дјецом и те како утичу на број ђака првака. Стање је веома забрињавајуће када је у питању опстанак, не само Српске него и околних држава, Србије и Хрватске, које се суочавају са сличним проблемом - рекао је Мијић и додао да држава мора спроводити демографску стратегију попут развоја економије, пореских олакшица, финансирањем вантјелесне оплодње и слично. 

Упис 

У Министарству просвјете истичу да се у први разред уписују дјеца која закључно са 31. августом текуће године навршавају шест година.

- У изузетним случајевима могу се уписати и дјеца млађа од шест година или може бити одгођен упис уколико комисија процијени да је то у најбољем интересу дјетета - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана