Није издата еколошка дозвола за било какву активност у Пословној зони “Инцел”

Срна
Није издата еколошка дозвола за било какву активност у Пословној зони “Инцел”

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске није издало еколошку дозволу за складиштење, третман или било коју активност постројења на локацији у Пословној зони “Инцел” у Бањалуци, гдје је у марту избио пожар, те није било у могућности да утврди која уља су горјела, нити да потврди да је горио пирален.

Из ресорног министарства наводе да је главни републички урбанистичко-грађевински и еколошки инспектор обавијестио ово министарство да су надлежне инспекције извршиле надзор на овој локацији, те да очекују да добију извјештај, који су спремни да предоче јавности. “У овом тренутку немамо потпуне информације да ли су на локацији старе жИнцеловеж енергане извођене бесправне активности на рушењу објекта и да ли су они проузроковали цурење штетних материја и загађење животне средине. Такође, немамо податке о размјерама штете и висини средстава потребних за санацију”, речено је Срни у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Како се додаје, Министарство ће знати које су могућности и даљи кораци када од надлежних институција добије све податке.

У ресорном министарству кажу да је, према Закону о уређењу простора и грађењу, инвеститор дужан да поднесе захтјев за добијање грађевинске дозволе за рушење објекта.

“С обзиром на врсту и намјену објекта, надлежни орган за издавање грађевинске дозволе за рушење у овом случају је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, којем се инвеститор није обратио са захтјевом за издавање ове дозволе”, наводе у Министарству.

Из Министарства подсјећају да, према Закону о уређењу простора и грађењу, поступку издавања грађевинске дозволе претходи поступак издавања еколошке дозволе, коју такође води ово министарство.

“У поступку издавања еколошке дозволе спроводи се процјена утицаја на животну средину, а захтјев за претходну процјену је предат тек 19. марта”, наводе из Министарства.

Из овог министарства напомињу да је, увидом у архиву и доставне књиге, Министарство утврдило да му није достављен извјештај Европске комисије о одстојању пиралена у “Инцелу”, који се помиње у медијима.

“Нико од нових власника није се обраћао овом министарству са било каквим захтјевом све до 19. марта, када се предузеће жЛукић инвестж из Бањалуке обратило са захтјевом за претходну процјену утицаја на животну средину за рушење објекта енергане жИнцелж”, кажу у Министарству.

Уз захтјев су достављени подаци за претходну процјену утицаја на животну средину, чији је носилац израде “Пројект” Бањалука, који има важећу лиценцу овог министарства за израду ових докумената.

“Захтјев је упућен у даљу процедуру, то јест, у складу са Законом о заштити животне средине упућен је надлежним институцијама на мишљење”, појаснили су из ресорног министарства.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана