Ni drugi krug neće napuniti amfiteatre

Milijana Latinović
Ni drugi krug neće napuniti amfiteatre

Banjaluka - Predaja dokumenata na fakultetima oba javna univerziteta u Srpskoj u drugom upisnom roku završena je juče, a prema prvim procjenama, i nakon ove trke za indekse mnogi amfiteatri ostaće prazni, zbog čega bi pojedini studijski programi mogli biti zamrznuti.

Nakon prvog upisnog roka na banjalučkom Univerzitetu ostao je 1.531 indeks, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu njih 1.278. Osim slobodnih mjesta na samofinansiranju i sufinansiranju, na mnogim fakultetima nakon prvog upisnog roka ostalo je i slobodnih mjesta na budžetu.

Najviše indeksa na banjalučkom Univerzitetu u drugom upisnom roku, čak 181, budućim brucošima ponudio je Prirodno-matematički fakultet. 

- Zainteresovanih je bilo za sve studijske programe, ali kao i u prvom upisnom roku, po broju kandidata prednjače biologija i matematika. Za sada imamo dvadesetak prijava. Ne mogu reći da li će neki programi biti zamrznuti, ali ćemo svakako nakon trećeg upisnog roka sagledati stanje i vidjeti šta ćemo dalje - rekao je prodekan za nastavu na ovom fakultetu Radoslav Dekić.

Ni šansa za posao koju rudarski inženjeri dobiju već tokom studiranja nije privukla svršene srednjoškolce da obrazovanje nastave na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

- U drugom upisnom roku prijavilo se deset kandidata. Većina je zainteresovana za studijski program geološko inženjerstvo, tako da ćemo, ako situacija bude ovakva i nakon trećeg upisnog roka, vjerovatno stopirati smjer rudarstvo - rekao je dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić.

Kaže da je kadar koji se školuje na ovom fakultetu veoma tražen, ali da je na birou u Prijedoru 25 rudarskih inženjera koji čekaju posao jer ne žele da rade u nekoj drugoj lokalnoj zajednici, dok u drugim rudarskim mjestima u RS, kaže, nema nezaposlenih ovog profila.

- Od 860 svršenih srednjoškolaca ove godine u našem gradu, 120 je “kupila” Slovenija dajući odličnim đacima besplatan smještaj u studentskom domu, a mnogi odlaze i u Novi Sad na studije, tako da mali broj studenata ne treba da nas čudi - rekao je Malbašić i dodao da je problem i to što nemaju studentski dom niti studentima mogu obezbijediti hranu.

Slobodnih mjesta nakon drugog upisnog roka biće i na Medicinskom fakultetu, na svim studijskim programima osim medicine koja je već u prvom roku ispunila kvote.

-  Stiglo je dvadesetak prijava. Očekujemo da će ostati još neko slobodno mjesto za treći upisni rok - rekli su u Studentskoj službi Medicinskog fakulteta.

Velikim brojem prijava ne mogu se pohvaliti ni na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, gdje će i nakon drugog upisnog roka ostati mjesta na budžetu.

- Prijavilo se 12 kandidata za studijski program biljna proizvodnja i tri na agrarnu ekonomiju - rekli su u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Sudeći prema broju prijava pristiglih u drugom upisnom roku, studijski program novinarstvo i komunikologija na banjalučkom Fakultetu političkih nauka biće popunjen.

- Za novinarstvo i komunikologiju stiglo je pet prijava, a imamo tri slobodna mjesta. Za socijalni rad prijavilo se dvoje, sociologiju pet i za politikologiju osam svršenih srednjoškolaca. Kandidata iz inostranstva nije bilo do sada - rekli su u Studentskoj službi ovog fakulteta.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje je u prvom upisnom roku popunjeno 1.009 mjesta, juče nisu željeli da daju nikakve procjene, uz obrazloženje da predaja dokumenata u drugom upisnom roku traje do poslijepodnevnih časova.  Polaganje prijemnog ispita planirano je sutra na svim fakultetima u RS.

Očekivanja

Radoslav Dekić ističe da banjalučki PMF mnogo očekuje od novih studijskih programa.

- Dobili smo licencu za studijski program informatika, kao i za master studij geografski informacioni sistemi, na kojima će sigurno biti kandidata u trećem upisnom roku - rekao je Dekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana