Незапосленим породиљама мјесечно 405 КМ

Ведрана Кулага, Маријана Миљић
Незапосленим породиљама мјесечно 405 КМ

Бањалука - Незапослене породиље у Српској од наредне године имаће право на мјесечну накнаду у висини минималне плате у РС, а тај корак Владе РС је оцијењен као позитиван помак у побољшању статуса мајки, подстицању наталитета и поправљању лоше демографске слике Српске.

Увођење накнаде за породиље које немају посао најавила је у петак премијерка РС Жељка Цвијановић.

- Све незапослене породиље ће примати мјесечну накнаду у висини 405 марака у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете - истакла је Цвијановићева.

Циљ ове Владине мјере је да буде смањена разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене имају примања током периода за који се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

У Српској годишње на свијет дође у просјеку око 9.500 беба, а представници удружења жена, вишечланих породица и синдиката поздравили су одлуку премијерке Српске.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић оцијенио је да је одлука добра, али да треба урадити још много ствари с циљем побољшања стања у овој области.

- Најгоре је што у многим породицама није само породиља незапослена, већ најчешће и супруг. Свака марка им добро дође, а да не говорим о накнади од 400 марака. Поздрављамо ту одлуку и добро би било да она буде трајна - казао је Радовановић.

Навео је да се удружење на чијем је челу залаже да све мајке које су родиле троје и више дјеце треба да имају сталну накнаду, а не само у року од годину или 18 мјесеци.

- Треба тражити још добрих рјешења, која би ишла ка томе да стимулишемо рађање у РС и побољшамо наталитетну слику - казао је Радовановић.

Извршна директорица Фондације "Удружене жене" Бањалука Александра Петрић оцијенила је најаву премијерке веома добром и изразила наду да ће накнаде бити исплаћиване без кашњења. Петрићева је нагласила да ће овај потез, ако буде спроведен у дјело, знатно допринијети побољшању наталитетне и демографске слике Српске.

- Подржавам ову одлуку јер је иде у правцу боље заштите породиља, женских права на достојанствено материнство и заштите породице. Таквих мјера је до сада било веома мало и углавном се прича сводила на критике женама које не одлучују да имају дјецу. Ова накнада иде на праву адресу, јер само економски оснажена жена може размишљати о породици и дјеци. Ниједна не жели да живи у сиромаштву и да, у тим условима, подиже дјецу. То је логично - закључила је Петрићева.

И у Савезу синдиката РС поздрављају најаву из Владе да незапосленим породиљама обезбиједи накнаду.

- Све породиље у РС, посебно оне које нису запослене, треба да примају накнаду. Висина те накнаде треба да буде у оном износу који може задовољити основне потребе новорођенчета и мајке бар у првој години након рађања. Подржавамо одлуку Владе, али добро би било да знамо и одакле ће намакнути износ новца потребан за те намјене - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Наглашава и да би Влада РС требало да поради озбиљно на питању опреме, односно свих врста лијекова и свега осталога што је потребно за новорођенче у првој години живота.

- Потребно је пронаћи рјешење да све бебе које се роде у РС имају бесплатне лијекове и све остало што је потребно бар у првој години живота. Мајке које раде за ниске плате веома тешко могу набавити све што је потребно за једну бебу, док је за оне које не раде то права патња и немогућа мисија - казала је Мишићева.

Незапослене мајке у РС тренутно имају право на 70 марака мјесечно током једне године и то ако мјесечни приход по члану породице не прелази 100 марака. Влада РС обезбјеђује и новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљама, једнократну помоћ за треће и четврто дијете у износу од 600 КМ за треће и 450 за четврто дијете, те дјечији додатак. У Влади РС су нагласили да годинама спроводе и друге мјере у оквиру подршке породици.

Иницијатива

Чланови Економско-социјалног савјета РС разматрали су ове седмице и питање породиљског боловања, а закључено је да ће се Влада РС у року од 15 дана изјаснити о захтјеву пословне заједнице да путем јавних фондова породиљама буде исплаћивана плата у бруто износу. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић најавио је да ће се ићи на измјену Закона о дјечијој заштити.

Исплата плата за вријеме породиљског боловања дефинисана је Законом о дјечијој заштити и подразумијева да Фонд за дјечију заштиту РС рефундира послодавцима само износ нето плате, али не и пратеће доприносе и порезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана