Незапослени шокирани: Заводу за запошљавање морају доносити доказе да сами траже посао

nezavisne.com
Незапослени шокирани: Заводу за запошљавање морају доносити доказе да сами траже посао

Бањалука - Незапослене широм Републике Српске шокирало је када су током редовног пријављивања на евиденцију Завода за запошљавање сазнали да морају једном мјесечно да документују да су код два послодавца били на разговору, тј. сами тражили посао, па се питају која је уопште сврха овог бироа.

"У бироу су ми рекли да једном мјесечно морам да напишем извјештај да сам био на разговору код два послодавца, те да ће ме, уколико то не учиним, Завод означити незаинтересованим за посао. Толике године сам незапослен, ниједном ми биро није нашао понуду, као да ја не бих радио. Ово је још једна мука на леђима незапослених, док администрација сједи скрштених руку", рекао је један незапослени Бањалучанин.

Саша Тривић, замјеник директора предузећа "Крајина клас", истакао је да су евиденције Завода о незапосленима лоше.

"Тражили смо од Владе РС да се спискови незапослених у Заводу за запошљавање РС ријеше, јер смо ми у ситуацији да плаћамо порез Заводу, а морамо ангажовати и плаћати приватне агенције када запошљавамо раднике", истакао је Тривић за "Независне".

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да би Завод требало да ради тај посао и да посредује између активног тражиоца посла и послодавца, али да није лоше и да тражилац сам тражи за себе радно мјесто.

"Ко хоће да ради посла увијек има. Можда то није посао у струци, али свако запослење је боље од сједења код куће", нагласио је Шкребић.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, казала је да је улога Завода за запошљавање да посредује између лица која се налазе на евиденцији незапослених и послодавца, те да је у јавности дуго актуелно питање подјеле на активне и пасивне тражиоце посла.

"Послодавац који тражи радну снагу обраћа се локалној филијали Завода и тражи нпр. десет пекара, а његова улога је да нађе у евиденцији десет пекара, обави с њима разговор и достави њихове податке послодавцу, који ће даље с њима обављати разговор и одлучити да ли да их прими или не", истиче Мишићева.

Навела је да је неопходно запитати се да ли неког треба назвати пасивним тражиоцем посла ако је десет година уредно на евиденцији Завода и никад га нико одатле није позвао и понудио му било какав посао.

На наше питање да ли се ради о новој одлуци, из Завода за запошљавање РС су нам писмено одговорили да је једна од основних карактеристика тржишта рада у РС неактивност лица у смислу тражења посла.

"Реформа Завода подразумијева у потпуности нов приступ у раду са незапосленим лицима, што значи пружање информација незапосленим лицима путем индивидуалног савјетовања, инфо-семинара, радионица, до реализовања савјетодавног рада у бироима", навели су из Завода.

Према њиховим ријечима, ако се лице изјасни као активни тражилац запослења његова обавеза је да реализује интервју, те да се јави на стручно савјетовање.

Нагласили су да ће на основу интервјуа и личних карактеристика, као и показатеља на тржишту рада, незапосленог сврстати према степену запошљивости у лакше, условно или теже запошљива лица.

Како тврде, ове методе примјењују се у свим земљама у окружењу.

"Савјетодавни рад је помоћ у тражењу посла у циљу бољег сналажења на тржишту рада, а што никако не потеже законски одређену санкцију брисања лица с евиденције незапослених", одговорили су из Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана